Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Internet-behandeling van jongeren met slaapproblemen onderzocht

Uit onderzoek blijkt dat zo’n een op de vijf jongeren last heeft van ernstige slaapproblemen, veroorzaakt door grote hormonale en sociale veranderingen in de puberteit. De slaapproblemen hebben een negatieve invloed op de stemming, het gedrag, het functioneren op school en de schoolprestaties.

Het Onderzoeksinstituut Child Development and Education (CDE) van de Universiteit van Amsterdam heeft een behandeling ontwikkeld voor jongeren met slaapproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat slaapproblemen van volwassenen goed kunnen worden behandeld. Bij jongeren is dit nog niet onderzocht.

Deelnemers voor slaapbehandeling

Voor het onderzoek naar de effectiviteit van de internet- en groepsbehandeling zijn de onderzoekers op zoek naar jongeren tussen de 13 en 19 jaar oud die last hebben van slaapproblemen. Dit kunnen problemen zijn met inslapen en doorslapen – vaak of te vroeg wakker worden –, waardoor een slaaptekort ontstaat (insomnie). De behandeling kan worden gevolgd via internet of in groepen bij het academische behandelcentrum UvA-Virenze. De komende twee jaar wordt onderzocht hoe effectief de beide behandelvormen zijn. Tijdens het onderzoek wordt de behandeling met oefeningen om beter te slapen gratis aangeboden. Deze duurt zes weken met een aantal follow-up sessies.

Gratis behandeling

Momenteel wordt er een pilot uitgevoerd en in het voorjaar van 2011 start het effectiviteitsonderzoek waarin deelnemers zullen worden ingedeeld in groeps- of internetbehandeling, of in een controle wachtlijst groep. De deelnemers in de controlegroep kunnen na een aantal weken kiezen uit een van de twee behandelvormen, dus alle deelnemers worden behandeld. Daarnaast is er voor deelnemers die te ver weg wonen van Amsterdam ook een onderzoek naar het cognitief functioneren waarbij alle deelnemers in de internetbehandeling worden ingedeeld. Ouders, leerkrachten, artsen, therapeuten, jeugdgezondheidswerkers, verpleegkundigen en begeleiders op scholen kunnen jongeren met slaapproblemen via onderstaand adres doorverwijzen voor de behandeling. Jongeren kunnen zich ook meteen aanmelden via de website www.slimslapen.nl.

Meer informatie 

Voor meer informatie over het onderzoek of de behandeling kunt u via de website de folders downloaden of contact opnemen met de onderzoeker, Drs. Ed de Bruin. Op verzoek kan een lezing over jongeren met slaapproblemen in uw instelling worden georganiseerd door een van de slaapspecialisten van de UvA.

Drs. Ed de Bruin
Postbus 94208
1090 GE Amsterdam
Tel.: 020 525 1327
E-mail: [email protected]
Website: www.slimslapen.nl

Reageer op artikel:
Internet-behandeling van jongeren met slaapproblemen onderzocht
Sluiten