Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018

Internet-challenges onder pubers. Onschuldig? Nee, oerdom!

Pubers die elkaar via internet uitdagen om gekke of zelfs levensgevaarlijke challenges te doen; je hoor het steeds vaker. Welke challenges bestaan er en wat is het gevaar? En wat kun je als ouder doen om te voorkomen dat je puber eraan meedoet?

Pubers zijn erg gevoelig voor groepsdruk. Hierdoor kan een puber behoorlijk domme dingen gaan doen, roken, drinken of bijvoorbeeld meedoen aan een levensgevaarlijke internet-challenge. Zeker nu vloggers – de helden van veel pubers – ook dit soort challenges verspreiden, duikt er dan ook regelmatig een nieuwe, gekke uitdaging op internet op. Want het gaat niet alleen om de challenge zelf; de grootste lol lijkt hem in het delen van een video van zo'n challenge te zitten.

Onschuldige challenges

Sommige challenges zijn heel onschuldig, zoals bijvoorbeeld de Chubby Bunny challenge waarbij je zoveel mogelijk spekkies in een keer in je mond moeten stoppen. Of het Charlie Charlie spel waarbij met behulp van papier en twee potloden zogenaamd een Mexicaanse geest wordt opgeroepen. Helaas zijn de meeste internet-challenges helemaal niet onschuldig en gaan veel van deze uitdagingen zelf gepaard met enorme risico’s.

Duct tape challenge

Onlangs was de ‘Duct tape challenge’ een hit onder pubers. Hierbij wordt iemand met tape stevig vastgebonden aan een paal of een boom en moet hij zichzelf zo snel mogelijk weten te bevrijden. Inmiddels staan er zo’n 200.000 video’s waarbij tieners dit doen online. Terwijl deze challenge zeker niet ongevaarlijk is.

Zo ontsnapte de 14-jarige Skylar Fish maar net aan de dood tijdens deze challenge. Tijdens zijn poging om zich te bevrijden kwam hij naar ten val. Zijn moeder vertelt aan MoxNews: “Het scheelde een haar of hij was er niet meer. Als een vriend hem niet op zijn zij had gelegd na de val, dan zou hij een beroerte gekregen hebben of was hij in zijn bloed gestikt.’’

Cinnemon challenge

Artsen waarschuwen massaal voor deze challenge waarbij een eetlepel kaneel binnen een minuut moet worden doorgeslikt. De reden? Kaneel is nauwelijks door te slikken doordat het de mond en keel binnen een paar seconden uitdroogt. Het gevolg is dat iemand die dit doet gaat hoesten met de kans dat de kaneel in de longen terecht komt. Vooral bij astmapatiënten kan dit leiden tot kortademigheid en er is zelfs kans om tijdens dit spel te stikken.

Kylie Jenner lip challenge

Je lippen vacuüm zuigen in een glas of flesje om volle lippen te krijgen, is ook zeker niet onschuldig. Volgens artsen zijn de lippen veel te kwetsbaar voor zulke ongein en kan zelfs blijvende schade aan de lippen worden toegebracht. Niet voor niets zie je ook veel foto’s van deze challenge van nare bloeduitstorting rond de mond.

Fire challenge

Dit is echt een ongelofelijk gevaarlijke en domme challenge. Hierbij verspreiden jongeren brandbare vloeistof over hun lichaam en steken ze zichzelf daarna in de brand. Uiteraard terwijl het gefilmd wordt, want je wilt natuurlijk wel dat iedereen ziet hoe je in de fik staat… Waarom dit dom en gevaarlijk is, hoeven we in dit geval vast niet uit te leggen.

Condom challenge

Een condoom gevuld met water op iemands hoofd laten vallen, waardoor het hoofd in de condoom met water komt te zitten. Het zorgt misschien voor grappige plaatjes, maar is alles behalve verstandig. Ademen is namelijk niet meer mogelijk met een condoom over je hoofd, dus gevaar voor verstikking ligt op de loer.  

Pass-out Challenge

Dit wordt ook wel de Choking game genoemd. Hierbij duwen pubers elkaar zo hard tegen een muur zodat iemand de adem wordt ontnomen en hij flauw valt. En dat vinden ze dan heel grappig. Levensgevaarlijk uiteraard…

Deo challenge

Deze challenge is bedacht door vlogger Enzo Knol. Het idee is als volgt; spuit iemand zo lang mogelijk en van heel dichtbij met een fles deodorant op zijn arm en uiteindelijk ontstaat er een flinke huidirritatie. En dat moet dan grappig zijn. Is het niet, want er zijn al heel wat kinderen die hier flinke brandwonden aan over hebben gehouden.

Tips voor ouders

Hoe voorkom je dat je kind meedoet aan zo’n challenge? En wat doe je als je kind wel aan een challenge heeft meegedaan? Orthopedagoog Mariëlle Beckers zette een aantal tips voor je op een rijtje. Bekijk hier tips

Beeld uit cinnamon challenge op tumblr.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Internet-challenges onder pubers. Onschuldig? Nee, oerdom!
Sluiten