Redactie
Redactie Mediagebruik 21 jun 2018

Internet: een leuke, maar gevaarlijke speelplaats

Nu kinderen steeds handiger worden met computers, wordt veel van hun vrije tijd online besteed. Maar handig zijn met computers is niet hetzelfde als een verantwoorde internetgebruiker zijn. Internet is niet bepaald de veiligste speelplaats voor kinderen, dus is het van essentieel belang dat u de online activiteiten nauwlettend in de gaten te houden. Zo kunt u zowel hun veiligheid, als de veiligheid van uw computer te garanderen.

“Het is vaak zo dat kinderen beter weten hoe computers werken dan hun ouders…. Maar dat betekent niet dat kinderen misleiding kunnen herkennen, kinderen hebben de neiging om te geloven wat hen online verteld of beloofd wordt. Ze chatten online, hebben profielen op sociale netwerksites en hebben toegang tot allerlei content, zonder dat wij weten wat voor soort internet ze consumeren,”zegt Eddy Willems, Security Evangelist en lid van het G Data SecurityLab.“Sociale netwerken en online gaming, twee hobby’s die kinderen vaak veel tijd kosten, worden doorlopend ingezet door cybercriminelen. Die slagen er nog te vaak in de ‘medewerking’ van jonge gebruikers krijgen. Die zien namelijk nauwelijks gevaar en geven argeloos hun persoonlijke gegevens prijs,” waarschuwt Eddy.

Tips voor veilig surfende kinderen

  • Gebruik kinderbeveiliging. Het is een eenvoudige manier om het internetgebruik van kinderen te monitoren. Het zit in de meeste internetsecurity-pakketten die meestal voor minder van 40 euro verkrijgbaar zijn.
  • Stel redelijke tijden vast waarop uw kinderen mogen surfen.
  • Leer uw kinderen om niet alles te geloven dat op internet gezegd of beloofd wordt. Informatie, reclame en wat er tijdens chatsessies beweerd wordt, is niet altijd de waarheid.
  • Leer uw kinderen hoe zij spamberichten (ongevraagde berichten waarin producten te koop worden aangeboden), phishingberichten (berichten die schijnbaar van een groot bedrijf of een bank afkomstig zijn en die meestal verwijzen naar een website waar op slinkse wijze gegevens worden gestolen), en andere twijfelachtige content kunnen herkennen.
  • Leer uw kinderen om hun ‘digitale vrienden’, die zij alleen via het internet kennen, niet te vertrouwen.
  • Leer uw kinderen om geen informatie te delen via internet. Ook foto’s versturen aan of ontvangen van anderen kan riskant zijn.
  • Help uw kinderen om de juiste privacyniveaus in te stellen op hun Hyvespagina, en bij andere profielen die zij mogelijk op internet hebben.
  • Leer uw kinderen hoe zij veilige wachtwoorden kunnen maken (een combinatie van cijfers, letters en eventueel leestekens). Het is belangrijk om geen persoonlijke informatie te gebruiken (geboortedatum, eigen namen, telefoonnummers, enz.). Ook is het gebruik van een programma dat wachtwoorden automatisch opslaat af te raden, vooral bij het gebruik van computers in openbare gelegenheden.
  • Tref al deze maatregelen en houd het online gedrag van uw kinderen in de gaten, maar sla hierin niet door. Voorkom dus dat u een spion van uw eigen kinderen wordt.
Reageer op artikel:
Internet: een leuke, maar gevaarlijke speelplaats
Sluiten