Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Interview met J/M’s opvoedcoach Tischa Neve

Sinds september 2008 heeft J/M een nieuwe opvoedcoach. Kinderpsycholoog Tischa Neve, beroemd van het tv-programma Schatjes, beantwoordt lezersvragen op de site en bespreekt opvoednieuws en tips in het blad.

Ze werkte al eerder als opvoeddeskundige mee aan artikelen in J/M. Maar daarmee weten we natuurlijk nog maar weinig over Tischa Neve (38) zelf. Daarom ter kennismaking een gesprekje met J/M’s verse opvoedcoach.

Waarom werk je zo graag met kinderen?

‘Misschien omdat ik zelf net een groot kind ben. Ik kan me goed verplaatsen in de leefwereld van kinderen, voel snel aan waar ze blij van worden. Ik stel me in ieder geval nooit op als een “juf”, maar altijd naast ze. Met volwassenen heb ik minder geduld. Als die klagen denk ik vaak: niet zeuren, schop onder je kont en doorgaan. Zo ben ik zelf namelijk ook. Maar met kinderen heb ik engelengeduld. Ik kan enorm genieten van hun echtheid, hun kracht om zelf oplossingen te verzinnen. Ze zijn nog niet helemaal gevormd, nog niet door schade en schande wijs geworden. En al zijn ze door hun omgeving beïnvloed, je kunt altijd vrij makkelijk naar de basis van een kind terug­keren. Ik vind altijd wel een ingangetje.’

Ook bij ernstige gedragsproblemen?

‘Juist bij kinderen met ernstige gedragsproblemen, pubers of autistische kinderen, vind ik het een uitdaging om een ingang te zoeken. Natuurlijk lukt dat niet altijd. Door mijn werk met autisten en met criminele pubers bij Bureau Jeugdzorg heb ik geleerd soms de lat laag te leggen. Ook omdat je bij kinderen nu eenmaal afhankelijk bent van de ouders. Gedragsverandering bij kinderen begint namelijk negen van de tien keer bij de ouders. Als ik er alles aan gedaan heb om ouders uit te leggen wat ze kunnen veranderen en ze doen het niet, dan houdt het op.’?

Hoe werd jij zelf opgevoed?

‘Mijn ouders scheidden toen ik 4 was. Mijn vader heb ik nooit meer gezien. Hij liet mijn moeder met drie kinderen achter. Ik heb dan ook veel respect voor mijn moeder. Ze voedde mijn oudere zus, mijn jongere broer en mij liefdevol maar duidelijk op: nee is nee, ja is ja. Consequent. Dat heb ik als prettig ervaren. Omdat we het niet breed hadden – we konden geen dure uitstapjes maken, we hadden geen luxe apparaten en mochten één dropje na het eten – moest mijn moeder creatief zijn en daar heb ik veel van geleerd. Behalve dat je daar heel inventief van wordt, leer je luxe waarderen. Dat wil niet zeggen dat ik nooit bij de buren snoep haalde, haha. Zo zijn kinderen: die willen altijd meer en duurder. Ik vind het de taak van volwassenen om ze daarvoor te behoeden. Als een kind maar eens per week een dvd mag kijken met een bak chips erbij, kijkt het daar echt naar uit en geniet het er veel meer van dan wanneer dat dagelijkse kost voor hem is.’ ?

Heb je stokpaardjes?

‘De lezers zullen mij er vaak op horen hameren dat je moet “zoeken naar de oorzaak”. Veel mensen corrigeren kinderen op het eindgedrag in plaats van te kijken naar wat er aan dat gedrag ten grondslag ligt. Er bestaan dus ook geen standaardoplossingen voor opvoedproblemen. Een voorbeeld: als ik een brief krijg van een moeder die elke ochtend met haar kind van 6 overhoop ligt omdat het kind treuzelt met aankleden, weigert te eten, en daarna standaard z’n schoenen niet kan vinden, dan kan daar van alles aan ten grondslag liggen. Het kan zijn dat het kind er tegenop ziet om naar school te gaan, bijvoorbeeld omdat het daar gepest wordt of vreselijk op zijn tenen loopt om de leerstof bij te houden. Maar het kan ook zijn dat het kind het moeilijk vindt om zijn moeder thuis achter te laten, misschien omdat moeder ziek is of andere problemen heeft. En sommige kinderen hebben gewoon moeite met overgangen. Het ene kind is gebaat bij duidelijke grenzen, het andere bij zachte begeleiding. Ik vraag dan ook altijd door. Het liefst oberveer ik kinderen en ouders thuis. Mijn doel is ouders leren zelf oorzaken van gedrag te achterhalen, zodat ze in een volgende situatie zelf een oplossing kunnen verzinnen.’

Wie is Tischa Neve?

Opleiding: Kinder & Jeugdpsychologie Universiteit van Amsterdam, opleiding speltherapie
CV:

  • 1995-1998: mede-eigenaar Kinder-, Advies- & Trainingscentrum
  • 1998-2005: medewerker Bureau Jeugdzorg, werkveld jeugdreclassering
  • 2004-heden: opvoedcoach tv-programma Schatjes
  • 2005-heden: Groot & Klein, eigen bureau voor opvoedconsulten, workshops, lezingen en thuiscoachingen: www.grootenklein.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Interview met J/M’s opvoedcoach Tischa Neve
Sluiten