Redactie
Redactie Alcoholgebruik 19 jun 2018

Is alcoholvrij bier geschikt voor kinderen?

Biologisch gezien kan het drinken van echt alcoholvrij bier echt geen kwaad, dat klopt. Toch wordt het niet echt geaccepteerd in Nederland. Dit heeft voornamelijk te maken met het rolmodel dat je als ouder hebt.

Argumenten tegen het drinken van alcoholvrij bier door je kind zijn:

  • Hij raakt gewend aan de smaak zodat de overstap naar gewoon bier sneller en makkelijker gemaakt wordt (kinderchampagne lijkt totaal niet op echte champagne qua smaak).
  • Omdat flesjes alcoholvrij bier en gewoon bier erg op elkaar lijken, bestaat de kans dat er per ongeluk een keer gewisseld wordt (Jip en Janneke champagne is toch anders qua uiterlijk dan gewone champagne).
  • In sommige alcoholvrije bieren zit toch een klein percentage alcohol, wat niet goed is voor de ontwikkeling van de hersenen.

Er zijn bijna geen onderzoeken bekend waar gekeken wordt of het drinken van alcoholvrij bier sneller aanzet tot drinken van gewoon bier. Wel is er veel onderzoek gedaan naar de rol van ouders en de opvoeding in het alcoholgebruik van kinderen.

Een tolerante houding kan leiden tot meer alcohol inname

Onderzoek van het Trimbos instituut toont aan dat een tolerante houding van de ouders veel invloed heeft op het drinkgedrag van jongeren. Ouders die toestaan dat hun kind alcohol drinkt (of er niets van zeggen) maken dat het kind nog meer gaat drinken.

Een ander onderzoek (waarbij gekeken wordt naar de situatie op het moment en na twee jaar, gedaan door Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) laat zien dat een betere kwaliteit van communicatie over alcoholgebruik door de moeder samenhangt met het drinken van minder glazen alcohol door het kind twee jaar later. Conclusie: erover praten heeft dus echt zin, dit hoeft niet heel frequent als de kwaliteit van het gesprek maar goed is!

Regels over alcoholgebruik

Ook blijkt het te helpen als ouders regels over alcoholgebruik hanteren. Dan drinkt het kind minder glazen alcohol en heeft het tevens een verlaagd risico op probleemdrinken twee jaar later. Conclusie: hoe strenger je als ouder tegen alcoholgebruik van je kind bent, hoe minder snel je kind zal gaan drinken.

Maar de andere kant is er ook: het kind thuis veelvuldig blootstellen aan alcohol hangt samen met het drinken van meer glazen alcohol en met een verhoogd risico op probleemdrinken door het kind twee jaar later.

Terwijl regels ten aanzien van het alcoholgebruik van het kind en goede, opbouwende gesprekken over alcoholgebruik een beschermend effect op het drinken van jongeren lijken te hebben, blijkt het in huis hebben van veel alcoholische dranken juist een risicofactor te zijn.

Wat is het beste advies?

Het advies is dat het uiteindelijk toch het beste is om alcohol te verbieden, in ieder geval tot het 16e levensjaar. Kinderen van ouders die duidelijke regels stellen ten aanzien van alcoholgebruik, drinken namelijk minder. Neem de tijd voor een goed gesprek met je kind om het verbod uit te leggen. Breng het niet als een preek, maar luister ook wat je kind te zeggen heeft over alcohol. Toon begrip voor zijn situatie. Vertel wat jij wilt en waarom. Gebruik argumenten die betrekking hebben op ‘nu’ en niet op ‘later’. Je kunt ook naar de overheid verwijzen. Die wijst het gebruik onder 16 jaar af.

Wanneer je kind al alcohol gebruikt, probeer het dan binnen de perken te houden. Ook hier geldt dat praten de beste optie is. Maak afspraken in samenspraak met je kind en handhaaf die. Bedenk ook welke sancties er op overtreding van de regels staan.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Is alcoholvrij bier geschikt voor kinderen?
Sluiten