Redactie
Redactie Dyslexie 19 jun 2018

Is een typecursus goed voor dyslectische zoon?

antwoord

Kinderen met dyslexie kunnen baat hebben bij een typecursus. Op school wordt veel gebruik gemaakt van oefenprogramma’s (bijvoorbeeld voor spelling) op de computer. Wanneer een kind met dyslexie vlot kan typen, dan levert hem dat tijd en energie op. 

Het voordeel van typen voor deze kinderen is:

  • Het lettertype kan worden vergroot.
  • Er wordt afgestapt van een bepaald aantal aanslagen per minuut; er wordt op eigen tempo gewerkt.
  • Audio-ondersteuning kan worden ingeschakeld: de leerling hoort dan via de koptelefoon het woord dat hij moet typen. Voor kinderen met dyslexie is het van belang zoveel mogelijk zintuigen in te schakelen bij het leren lezen en schrijven.
  • Er bestaat een speciaal lettertype “Dyslexie” genaamd, dat kinderen beter kunnen lezen

Het is dus zeker niet onverstandig om een kind met lees- of spellingsmoeilijkheden een typecursus aan te bieden. Begin echter niet op al te jonge leeftijd met een cursus. De meeste cursussen zijn bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar. 

Als ouder weet je vaak wel of je kind hier al aan toe is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vindt je zoon het leuk om een typecursus te gaan doen? 
  • Zal hij het kunnen opbrengen om regelmatig te oefenen achter de computer?
  • Heeft hij al de rust of het concentratievermogen hiervoor?
  • Gebruikt hij op dit moment ook al regelmatig het toetsenbord? 

Na het afronden van de cursus is het van belang dat je kind nog regelmatig blijft typen anders verliest hij de snelheid weer. (Net) 8 jaar is heel jong, maar wanneer je zoon het erg leuk vindt om te gaan doen dan kun je best al starten. Op www.steunpuntdyslexie.nl vind je een overzicht van cursussen speciaal voor dyslectische kinderen.

Heeft je zoon vooral moeite met spelling, blijf dan ook de woorden schrijven. De beweging van het schrijven van de letters helpt bij de inprenting van het woord in het geheugen.

Reageer op artikel:
Is een typecursus goed voor dyslectische zoon?
Sluiten