Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018

Is een zesje goed genoeg?

Mijn zoon heeft toetsweek. Ik ben bloednerveus. Ik ja, niet hij. Ik ben nog van de generatie die denkt dat je hard moet werken voor een proefwerk. Hij is een modern calculerend middelbaar scholiertje dat zich minimaal inspant om een minimaal cijfer te halen. Nerds halen tienen. Coole gasten halen zessen. Of liever: een 5,5. Want dat is afgerond ook een 6. Wie is hier nou slim?

Al tijden vergaap – lees: erger – ik me aan het gebrek aan huiswerklust bij mijn kinderen. Denk ik dat ze – na een uur rommelen op hun kamer, met msn, hyves en muziek aan – nog aan hun proefwerk moeten beginnen, blijken ze al klaar te zijn! En verdomd, vaak halen ze dan nog een voldoende ook. En als ze een onvoldoende krijgen, compenseren ze dat door de volgende keer een half uurtje langer te werken volgens de formule: 4,5 + 6,5 = 11: 2= 5,5 = 6 = 40 minuten leren. Wie zegt dat scholieren tegenwoordig niet meer kunnen rekenen?
Ik weet dat mijn kinderen geen uitzonderingen zijn. Uit onderzoek onder duizenden derdeklassers blijkt dat zij gemiddeld een uur per dag aan huiswerk besteden. EEN uur! Da's ongeveer twintig minuten per vak! Nou weet ik wel dat ze tegenwoordig ook op school huiswerk kunnen doen, maar als ik die werkboeken inkijk zie ik vooral veel ˜hee sgatje', ˜straks naar de Vomar?’s en oningevulde invuloefeningen.

Vroeger was niet alles beter, maar wij werkten wel harder. Wat jullie? Waren wij nou zo dom of zijn onze kinderen nou zou slim? Daagt het onderwijs ze wel voldoende uit om het beste uit zichzelf te halen? Of wordt het ze te makkelijk gemaakt als ze voor een copy and paste-werkstuk vol spelfouten al een zes krijgen? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen, meningen en tips!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Is een zesje goed genoeg?
Sluiten