Redactie
Redactie Groepen 1-8 21 jun 2018

Is groep 7 of 8 het belangrijkste schooljaar?

antwoord

Het is in elk geval verstandig om voor deze zomervakantie een beslissing te nemen. Je kind kan dan eventueel afscheid nemen en alvast een kijkje nemen op de nieuwe school. Wellicht kan jullie dochter een dagje meedraaien op haar nieuwe school.

Je vraagt mij wat beter is: in groep 7 of 8 wisselen van school?
Voor beide is iets te zeggen daarom geef ik je een aantal zaken ter overweging:

  • In groep 7 wordt nog veel nieuwe stof aangeboden en doen de meeste kinderen de cito-entree toets. Deze toets geeft de leerkracht een beeld over de gehele groep. Wanneer zij haar leerlingen goed kent, kan ze een plan maken voorde klas. Op welke onderdelen scoren veel kinderen nog niet naar wens? Welke individuele leerlingen kunnen nog extra oefening gebruiken op een bepaald onderdeel van de stof? Hiervoor is deze cito bedoeld. Voor jouw dochter is het prettig dat haar huidige leerkracht deze cito beoordeelt, want zij kent haar het best. In groep 8 wordt vervolgens nog extra geoefend op onderdelen van de stof die nog niet goed beheerst worden. 
  • Het kan vervelend zijn om in groep 7 van school te wisselen wanneer de nieuwe school een andere reken- en taalmethode heeft. Je dochter moet dan in dit belangrijke leerjaar wennen aan de nieuwe methode en misschien sluit deze niet zo goed aan bij de methode die ze gewend is. Je zou hier naar kunnen informeren. De mate waarin je dochter hiermee problemen kan hebben, is natuurlijk afhankelijk van haar niveau. Heeft je dochter veel moeite met rekenen dan is een overstap niet prettig terwijl een gemiddelde rekenaar zonder problemen kan overstappen. Ik noem met name rekenen omdat dit een groot onderdeel is van de Cito-eindtoets.
  • Groep 8 is voor veel leerlingen een leuk jaar. Eerst wordt er hard gewerkt om nog zoveel mogelijk te leren voordat de Cito-eindtoets wordt afgenomen. Daarna volgt een periode met bijvoorbeeld projecten, leuke lessen, excursies, kamp en/of een leuke musical. Zo’n periode is voor je dochter natuurlijk extra leuk wanneer ze haar nieuwe groep al goed kent en nieuwe vriendinnen heeft gemaakt. Je kunt ervoor kiezen om hiermee rekening te houden en haar dus al in groep 7 naar de nieuwe school te laten gaan. 
  • Vraag eens na wat de huidige vriendinnen van je dochter beslissen. Voor het plezier op de nieuwe school en daarmee ook de meeste kans op succes, is het voor jouw dochter fijn om tegelijk met haar vriendinnen over te stappen. 
Reageer op artikel:
Is groep 7 of 8 het belangrijkste schooljaar?
Sluiten