Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Is jouw kind weleens verbrand?

Heb jij je kind weleens roodverbrand mee naar huis genomen dan een dagje strand of speeltuin? Het is bijna de helft van de ouders weleens overkomen, ondanks alle waarschuwingen. 

Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan duizend vaders en moeders. Ouders blijken nog lang niet altijd goed te weten wat ze precies moeten doen om verbranding te voorkomen. Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk, liet onderzoek doen naar de ‘smeerdiscipline’ van ouders met jonge kinderen. “Ik zie het onder mijn patiënten gebeuren. In de zwemtas gaat de zonnebrand meestal nog wel mee, maar in de speeltuin, het park, de tuin of tijdens een tochtje op de fiets wordt het makkelijk vergeten.”

Goed toch, factor 50?

Vaak denken ouders dat een factor 50 wel goed genoeg beschermt. Een vijfde van de vaders denkt bijvoorbeeld dat de huid niet meer verbrand als ze maar flink factor 50 gesmeerd hebben. Van de moeders denkt minder dan tien procent dat factor 50 volledig beschermt. Helaas beschermt geen enkele zonnebrand volledig, zo beschermt factor 50 voor 98 procent, terwijl factor 30 voor 97 procent beschermt. Het officiële advies van de Vereniging voor Dermatologie is dan ook om factor 30 te smeren. Volgens de vereniging houd je jezelf anders voor de gek met het idee dat je uren beschermt in de zon kunt zitten, terwijl dit niet zo is. 

Zeker kinderen goed insmeren

Hoe voorkom je dan verbranden? Nou door zeker om de twee uur in te smeren met een hoge factor en blijf tussen elf en drie uur uit de zon. Voor de kleintjes biedt een uv-shirtje ook nog eens extra bescherming tegen de zon. Let ook goed op plekjes zoals achter de oren, het randje bij de zwembroek of badpak. Houdt baby's onder de zes maanden in ieder geval uit de zon. 

Bron: metronieuws.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Is jouw kind weleens verbrand?
Sluiten