redactie
redactie Gedrag 21 juni 2018

Jaloerse pleegzus

antwoord

Het is goed om te proberen de oorzaak te achterhalen van haar gevoel. Ik ken de situatie natuurlijk niet, maar als ik het zo lees dan zou het heel goed kunnen zijn dat er meer achter zit dan ‘gewoon jaloers zijn om spullen die haar pleegzus heeft en zij niet’. 
Wanneer je vanaf je 3e in twee gezinnen opgroeit en daar altijd de enige bent geweest, dan is het nogal wat als er ineens op je 9e een zes jaar oudere pleegzus bijkomt. Zoals je schrijft is dat nooit een uitgedacht en voorbereid plan geweest, maar min of meer zo ontstaan. Een behoorlijke verandering dus voor jullie dochter. 

Dat hoeft zeker niet negatief te zijn en ik vind het super dat je ex-man een meisje zo opvangt, maar het is wel goed om er bij stil te staan hoe dat voor haar is en is geweest. Misschien is dat destijds heel goed voorbereid – dat weet ik natuurlijk niet – maar nu ze er zo’n moeite mee heeft, is het goed om nogmaals met haar erbij stil te staan wat de impact voor haar is (geweest). Wellicht speelt hierin mee dat ze er in het begin geen rekening mee heeft gehouden (en waarschijnlijk heeft niemand dat) dat dit pleegzusje zo lang zou blijven. En dat ze zich dit nu realiseert.

Dat praten met haar kun jij doen, maar het zou nog beter zijn als je ex-man dat doet, eventueel samen met jou. Jullie dochter kan zelf natuurlijk nog niet helemaal duiden waar haar gevoel vandaan komt. Het uit zich nu in spullen, maar ik vermoed dat het daar helemaal niet om gaat. 
Haar plekje in het huis van haar vader is veranderd en nu lijkt dat nog zo te blijven ook. Ze moet haar vader (en zijn vriendin) delen met een pleegzus, die in haar ogen ook nog eens stoer en ouder is. En die pleegzus is daar de hele week en zij maar de halve. Bovendien nadert ze nu de puberteit, een onzekere periode en daar is die pleegzus die al ouder en stoerder is… dat is allemaal best moeilijk voor een meid van 11 jaar. Houdt papa nu meer van haar dan van mij? Blijf ik wel zijn ‘liefste dochter’? Word ik ook wel zo’n leuke stoere meid met gave spullen? Is het nu meer haar huis en gezin dan dat van mij? Allemaal dingen die door haar hoofd kunnen spelen.

Wat ik jullie aanraad:

  • Praat met haar en help haar om de echte oorzaak te vinden van haar gevoel en gedrag. Verwoord dat voor haar en geef ook aan dat jullie dat heel goed begrijpen omdat het ook moeilijk voor haar is. Heel belangrijk dat je ex-man tegen haar zegt dat – ook al is er nu nog een ander meisje in huis – dat zij altijd zijn dochter blijft en dat hij heel veel van haar houdt. Dat het niet uitmaakt hoe vaak ze er is enzovoort. Ze zal wellicht zelf niet weten of toegeven dat dit gevoel speelt, maar het is hoe dan ook goed om haar dit te laten weten. 
  • Naast kijken naar wat zij allemaal wel heeft – in tegenstelling tot haar pleegzus – kun je ook benadrukken en samen bedenken wat de voordelen zijn van een oudere (pleeg)zus. 
  • Het zou super zijn als de pleegzus wat meer tijd aan haar wil besteden. Samen meidendingen doen, lekker met haar kletsen enzovoort. Dan is een oudere zus namelijk ineens leuk in plaats van een bedreiging. Goed als je ex-man er met de pleegzus over praat en hierin investeert.
  • Ook één op één contact met haar vader blijft heel belangrijk.
  • Haar gevoel hierover mag er altijd zijn en moet ook de ruimte krijgen en niet gebagatelliseerd worden. Niet elk gedrag daarbij hoeft geaccepteerd te worden. Moeilijk vinden mag en we kunnen erover praten, maar we blijven bijvoorbeeld wel aardig doen tegen elkaar en samen dingen ondernemen. Zo laat je haar weten dat het hoe dan ook oké is, maar help je haar wel met het leren accepteren en het een plek te geven.

Geef het verder even de tijd.

Reageer op artikel:
Jaloerse pleegzus
Sluiten