Jamie Oliver: leeftijdsgrens op energiedrankjes

Tv-kok Jamie Oliver vindt dat er een leeftijdsgrens moet komen op energiedrankjes. Oliver zei dit in een interview over de invoering van de suikertaks waar hij zich al langer hard voor maakt.

Doordat de gevolgen van ziektes door voeding zo traag zichtbaar zijn, zien we vaak niet hoe dramatisch het in werkelijkheid is, zegt Oliver in een gesprek met BBC's Joanna Gosling. “Als je ziet hoeveel mensen sterven of een ziekte hebben met voeding als oorzaak, begrijp je hoe groot het probleem is.” Bovendien kost het de maatschappij veel geld, benadrukt Oliver.

Te veel suiker

Eén van de grote boosdoeners is volgens Oliver suiker. “Suiker is zonder twijfel het nieuwe tabak. Ik ben niet tegen suiker: suiker is heerlijk. Maar de vraag is: mag de industrie het blijven verkopen en steeds meer winst maken en groeien, ten koste van de gezondheid van onze kinderen? Het is echt een probleem, onze kinderen eten te veel suiker.”

Oliver pleit daarom voor extra belasting op bepaalde suikerhoudende dranken. Het geld dat hiermee wordt opgehaald zou volgens hem naar scholen, ziekenhuizen en organisaties die gezondheid promoten moeten gaan. Hij heeft het Britse parlement hiervan proberen te overtuigen, maar de premier is tot nu toe nog niet om. Ook in het programma RTL Late night gaf hij onlangs een vurig betoog over dit onderwerp.

Leeftijdsgrens

In het interview met de BBC zegt Oliver verder dat hij vindt dat er een leeftijdsgrens zou moeten komen op bepaalde suikerhoudende dranken. “”Suikerhoudende dranken zijn de grootste bron van suiker in het voedingspatroon van onze kinderen… Ik heb veel tijd doorgebracht in lagere scholen over de hele wereld,” vertelt hij, “en als je kinderen van 7 à 8 jaar oud blikjes energiedrankjes uit de automaat ziet halen… Dat is echt een probleem.” Volgens de tv-kok zou het helpen als er een leeftijdsgrens op de verpakkingen komt te staan.

Hoeveel suiker drinkt jouw kind? Je leest het hier.

 

Bron: HLN.be
Bron beeld: Foodmanufacture.co.uk

Reageer op artikel:
Jamie Oliver: leeftijdsgrens op energiedrankjes
Sluiten