Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 22 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom ‘jas aan, anders vat je kou en word je ziek!’ helemaal niet klopt

Zodra het kouder wordt buiten, trekken we een jas aan. Die houdt ons lekker warm en beschermd tegen regen en wind. Tegen je kinderen roep je dan ook regelmatig: ‘trek je jas aan, anders vat je kou en word je ziek!’

Echter, klopt deze uitspraak eigenlijk helemaal niet en wordt je kind niet ziek als hij zonder jas buiten speelt op een frisse herfstdag…

Kouvatten

Het is een werkwoord, kouvatten, en betekent volgens Van Dale: verkouden worden. En dat klopt, heb je en koutje gevat, dan ben je verkouden geworden. Niet door de kou, maar door een virus. Je kan namelijk alleen verkouden of ziek worden door een virus dat wordt overgebracht, bijvoorbeeld door de lucht, via iemand anders.

Je kind wordt dus niet ziek als hij zonder jas naar buiten gaat, dat is toch echt een fabeltje en iets wat we aangeleerd hebben gekregen van onze ouders. Dus zelfs op de koudste winterdag of in de tocht, wordt je niet ziek van de lucht, maar van een virus.

Hoe wordt je kind dan wel ziek?

Je kind wordt dus ziek van een virus dat wordt overgedragen door andere kinderen of volwassenen. Zo’n virus verspreidt zich via de lucht door niezen en hoesten, maar ook door praten. Vooral in ruimtes waar veel mensen en kinderen op elkaar zitten en waar weinig frisse lucht binnenkomt, gaat een virus gemakkelijk rond. Denk aan een klaslokaal of het kinderdagverblijf. En juist in de herfst en winter zitten we met z’n allen vaker binnen in weinig geventileerde ruimtes: precies de reden dat de verkoudheidsvirussen sneller van het ene naar het andere kind gaan in de koudere seizoenen.

Goed voor de weerstand

Er bestaan vele verkoudheidsvirussen en daardoor kan het zijn dat je kind wel tien keer per jaar verkouden is. Niet leuk, maar wel goed voor de weerstand van je kind: het lijfje maakt zo afweer tegen al die verschillende virussen.

Ziek worden van buitenlucht kan dus niet?

Nee, je kind zal geen kouvatten van de buitenlucht. Wel is het zo dat wanneer je het koud hebt, dit kan ook binnen zijn dus, je lichaam harder moet werken om het weer warm te krijgen. Je weerstand wordt daardoor minder, wat je weer vatbaarder maakt voor een virus. Maar dan moet er dus wel een virus in de lucht hangen. Sta je op een winterse dag buiten en heb je het ijskoud, maar is er niemand om je heen, dan zal je dus nooit verkouden kunnen worden.

Hoe trekt mijn kind dan een jas aan?

Wil je toch dat je kind een jas aan trekt als hij of zij naar buiten gaat, omdat het gewoon erg koud is buiten? Leg dit dan uit aan je kind voordat jullie naar buiten gaan. Weigert de peuter nog steeds een jas? Laat hem dan ervaren dat het echt koud is buiten en neem de jas natuurlijk wel (stiekem) mee. Je zal zien dat je mini vanzelf om de jas gaat vragen.

Dit artikel verscheen eerder op Famme.nl.

Wel of geen jas met dit weer? Redenen waarom je niet met je kind in discussie moet gaan over dit onderwerp

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Thuisarts

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.