Redactie
Redactie Opvoeden 27 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Jawel, boodschappen doen met je kind is leuk!

Yep, je leest het goed: boodschappen doen met je kind is leuk. Of, als je dat niet zo ervaart, dan wordt het weer leuk met deze handige tips en tricks. Want soms ontkom je er gewoon niet aan en moet je even wat boodschapjes halen. Mét je kids.

Zien we nu allemaal een huilend kind, liggend op de supermarktvloer voor ons? Omdat het niet krijgt wat hij of zij wil. Of gewoon, omdat het kind daar even zin in had? Met deze tips gebeurt dit niet meer en wordt boodschappen doen met je kind weer leuk.

1. Neem de tijd

Waarschijnlijk vink je het liefst je boodschappenlijstje af en wil je zo snel mogelijk de supermarkt weer uit. Snappen we, maar met kids is dit vaak een stuk lastiger. Maak het daarom leuk voor je kinderen en neem de tijd. Laat ze bijvoorbeeld zelf boodschappen zoeken, zoals appels, melk, brood en kaas. Zo geef je ze een taak, hebben ze wat te doen en wordt je boodschappenlijstje als vanzelf afgevinkt. Een eigen winkelkarretje of mandje helpt hier ook bij.

2. Leuk, maar ook leerzaam

De supermarkt is de perfecte plek om je kids te leren waar hun boodschappen vandaan komen. Maak het leuk door er een spelletje van te maken: vraag bijvoorbeeld bij fruit en groente aan jonge kindjes welke kleur het heeft. Oudere kinderen kun je vragen of ze weten waar melk, kaas en vlees vandaan komen. Dit maakt boodschappen doen niet alleen leuk, maar stiekem ook leerzaam.

3. Laat ze zelf iets kiezen

Als je je kinderen zelf iets laat uitkiezen wat ze graag mee willen nemen, hebben ze ook een doel in de supermarkt. Geef ze bijvoorbeeld de keuze tussen een bolletje en een appel, als je graag wilt dat ze iets gezonds meenemen. Laat het ze zelf pakken en, als je daar even zin in hebt, zelf afrekenen. Zo voelen ze zich zelfverzekerd én leren ze meteen dat ze moeten betalen voor iets dat ze kopen.

4. Haastige spoed

Het spreekwoord ‘haastige spoed is zelden goed’ bestaat niet voor niets. Zorg er daarom voor dat jullie geen haast hebben, dat je kids uitgerust en vooral niet hongerig zijn. En kies een supermarkt uit waar jullie vaker heen gaan, zodat je weet waar alles ligt. Op deze manier weten de kids ook waar ze aan toe zijn en hoef je niet als kip zonder kop de winkel door voor de boodschappen, terwijl je ook je kinderen in de gaten moet houden.

5. Eerste hulp bij weinig tijd

Heb je toch niet zo heel veel tijd om boodschappen te doen, maar moet het nou eenmaal even? Kijk dan of je de kinderen in het winkelmandje kan zetten en geef ze een appel, bolletje of doosje rozijnen waar ze even zoet mee zijn. Werkt altijd.

Lees ook:

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kiind

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.