Redactie
Redactie Kleuter 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Je dreumes begrijpt meer dan je denkt

Jonge kinderen begrijpen meer dan wij vaak denken. Sterker nog, onderzoekers ontdekten dat dreumesen van 20 maanden oud al op meta-niveau kunnen denken. En dat is belangrijker nieuws dan je misschien denkt.

Wat is dat; nadenken op meta-niveau? Het zit zo. Er zijn dingen die we weten en dingen die we niet weten. Daarnaast zijn er dingen waarvan we weten dat we ze niet weten; dit noemen we metacognitie. Je kent het vast wel; je doet iets, maar je realiseert je dat je het niet goed doet of niet echt begrijpt. Dr. Sid Kouider die meewerkte aan het onderzoek, beschrijft het als volgt: “een soort van intuïtief gevoel over je eigen kennis, of het gebrek daaraan”.

Non-verbale geheugentest

De Franse Ecole Normal Supérieure in Parijs onderzocht voor het eerst baby's van 20 maanden oud door middel van een non-verbale geheugentest. Tot nu toe werden onderzoeken onder kinderen  gedaan op basis van wat kinderen verbaal aan informatie gaven. Dat is lastig bij hele jongen kinderen omdat ze dingen simpelweg nog niet goed onder woorden kunnen brengen. Door middel van de non-verbale geheugentest konden Kouider en zijn collega’s wel onderzoeken of de kinderen van 20 maanden oud om hulp zouden vragen als ze iets niet begrepen.

Test

Tijdens het onderzoek werd een speeltje verstopt onder twee dozen. De kinderen moesten onthouden waar precies en de plek vervolgens aanwijzen. Dit werd ze steeds moeilijker gemaakt. Wat bleek; als de kinderen het te lastig begonnen te vinden, zochten ze oogcontact met hun ouders om zo om hulp te vragen. Kortom, de kinderen hadden zelf heel goed door dat ze iets niet begrepen. “Ze zijn zelfs in staat om dat aan te geven aan hun ouders of verzorgers, om zo toch een antwoord te krijgen,” aldus Kouider. Ze hebben dus veel meer inzicht in zichzelf en hun omgeving dan we dachten.

Nuttige informatie

Wat hebben we aan deze informatie, vraag je je misschien af? Meer dan je misschien denkt. Als jonge kinderen begrijpen dat ze niet alles weten en beseffen waar ze terecht kunnen voor de antwoorden, kunnen ze sneller meer kennis vergaren, zonder steeds dezelfde fouten te maken. Deze wetenschap kunnen ouders bovendien gebruiken om hun kind meer en op een betere manier dingen te leren. “Er zijn twee manieren om een kind nieuwe dingen te leren,” aldus Kouider. “Je kan hen de informatie gewoon geven, maar beter nog is om hen te leren hoe ze zelf de antwoorden kunnen ontdekken.”

Bron: HLN.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Je dreumes begrijpt meer dan je denkt
Sluiten