Je kind groente laten eten? Doe dit dan niet!

Heb jij een kind thuis dat maar geen groente wil eten? Dan zijn er een aantal dingen die je béter niet kunt doen. Kindervoedingsexpert Sophia Komninou aan de Swansea University zet de don’ts, maar ook de do’s op een rijtje.

1. Koop je kind niet om met geld

Er zijn ouders die ten einde raad hun toevlucht zoeken in de portemonnee. Het klinkt misschien als een makkelijk en handig idee: je kind geld geven als hij z’n groente heeft opgegeten. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat dit idee wél werkt: basisschoolkinderen werden aangemoedigd om groenten te eten in ruil voor geld. Nadat ze geen geld meer kregen, aten ze toch nog twee maanden lang zonder weinig zeuren hun groenten op. Kinderen die een héél lange periode gestimuleerd werden met geld, hadden meer kans om groenten te blijven eten nadat de betalingen waren gestopt. Zeg maar dáág tegen je spaargeld.

Het idee achter het omkopen van je kind met geld is dat ze uiteindelijk gewend raken aan gezond eten én tegelijkertijd de waarde van geld leren kennen. Het mag dan misschien een goed idee lijken, maar volgens Komninou is één studie niet genoeg om conclusies te trekken. Vooral omdat er geen controlegroep was, of een testgroep die geen stimulans kreeg.

2. Beloon je kind niet

Beloningen die niet uit geld bestaan, werken ook niet, volgens de kindervoedingsexpert. ‘Als je je groenten opeet, krijg je een toetje’, is een veelgehoorde zin die ouders gebruiken en jou ook vást bekend voorkomt. Op de korte termijn zal dit misschien wél werken, maar op de lange termijn geef je hiermee de verkeerde boodschap af, zegt Komninou. Kinderen gaan dan juist denken dat het eten inderdaad niet lekker is, omdat je er een beloning voor krijgt.

3. Verstop de groenten niet in het eten

Ook dit klinkt in eerste instantie heel handig: door de groenten te verstoppen in het eten, krijgt je kind het toch binnen, maar heeft hij niets door. Maar helaas, hierdoor leert je kind de smaken van de groenten niet kennen, zegt de kindervoedingsexpert. En daardoor zal hij niet uit zichzelf groenten eten. Daarnaast kan je kind zich ook nog eens verraden voelen, als hij erachter komt dat hij tóch die vieze groenten heeft gegeten.

4. Leg geen onnodige nadruk op het eten

Vestig geen aandacht op eten waarvan je denkt dat je kind het niet lekker gaat vinden, adviseert Komninou. Je kind moet zélf uitvinden of hij het lekker vindt of niet, zonder jouw mening daarbij te horen.

Maar wat doe je dan wel?

1. Eet voldoende groenten als je zwanger bent, want de voorkeur voor voedsel begint al in de baarmoeder. 

2. Laat je kind meehelpen in de keuken

3. Zet regelmatig groenten op tafel en eet ook samen aan tafel

4. Laat je kind zien dat jij ook groenten eet

5. Bied je kind altijd groenten aan, ook als tussendoortje overdag

Bron: Daily Mail / The Conversation

Reageer op artikel:
Je kind groente laten eten? Doe dit dan niet!
Sluiten