Redactie
Redactie Beweging 21 jun 2018

Je kind laten sporten? Geef zélf het goede voorbeeld

Het is voor kinderen ontzettend belangrijk om voldoende te sporten en bewegen. En daar kun jij als ouder veel invloed op uitoefenen, blijkt uit onderzoek. Kinderen nemen hun ouders namelijk als voorbeeld als het gaat om de tijd die in sport wordt gestoken. Dus hup, die sportschool in!

Kinderen nemen hun ouders in veel dingen als voorbeeld. Kijk alleen maar naar het gebruik van woorden, normen en waarden: kinderen doen hun ouders na. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat dit ook geldt voor sporten en bewegen.

Overgewicht of obesitas

Het onderzoek is onderdeel van een drie jaar lang durende studie naar kinderobesitas ‘Growing Right Onto Welness (GROW). Hoofdonderzoeker dr. Shari Barkin wilde erachter komen hoe nog niet schoolgaande kinderen werden beïnvloed door hun ouders.

Voor de studie werd vooral gefocust op etnische Amerikaanse minderheden met een laag inkomen, aangezien er onder deze groep vooral obesitas heerst. Zestig procent van de kinderen hadden een gezond gewicht, terwijl dertig procent overgewicht had en tien procent met obesitas kampte. Meer dan driekwart van de ouders had overgewicht of obesitas.

Meer beweging

Het onderzoek volgde meer dan duizend families twaalf uur per dag met trackers om hun activiteiten te bij te houden. En wat bleek? Iedere extra minuut bewegen die werd geconstateerd op de tracker van de ouder, zorgde voor een piek op de tracker van het kind.

Invloed

Omgekeerd bleek precies hetzelfde: wanneer een ouder sedentair gedrag (vrijwel niet bewegen, zitten) vertoonde, nam het bewegen van kind ook meteen af. Hoeveel een ouder dus ook beweegt, het heeft direct invloed op een kind.

Bron: Daily Mail

Reageer op artikel:
Je kind laten sporten? Geef zélf het goede voorbeeld
Sluiten