Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 18 mrt 2022
Leestijd: 6 minuten

J/M Ouders-panel: ‘Mijn dochter van 9 wil op TikTok, maar ik vind haar te jong’

Iedere donderdag beantwoorden drie panelleden uit het J/M Ouders-panel een opvoedvraag van onze lezers. Het panel bestaat uit deskundigen en experts met ieder hun eigen specialisme.

Deze week beantwoorden onze panelleden Frieda Eichhorn, Tischa Neve en Femke Wester de volgende vraag:

“Mijn dochter van negen jaar wil op TikTok, ze heeft een oudere broer van twaalf die ook TikTok heeft en ze heeft ook veel vriendinnetjes die al TikTok gebruiken. Zelf vind ik haar te jong, en daarom heb ik gezegd dat het pas mag als ze elf is. Het levert echter veel strijd op en ze vindt het heel oneerlijk. Wat moet ik doen? Bij mijn standpunt blijven of toch toegeven omdat er geen ontkomen aan is?”

Heb jij ook een vraag voor het J/M Ouders-panel? Stuur dan een mail met jouw vraag naar [email protected].

'Domweg verbieden tot een bepaalde leeftijd geeft naast duidelijkheid soms veel gedoe'

Tischa Neve

Tischa Neve

Kinderpsycholoog en opvoedkundige

Tischa Neve (1970) is kinderpsycholoog, opvoedkundige, moeder van Dim (2009) en pleegmoeder. Sinds het opvoedtv-programma Schatjes (2006) waarin zij ouders coachte, richt zij zich met Groot&klein op het inspireren en ondersteunen van ouders en professionals bij de opvoeding en het grootbrengen van kinderen. Ook schreef ze meerdere boeken.

“Allereerst mooi dat je er over nadenkt hoe en wat je wilt rond dit soort dingen. Op socials gaan is voor jonge kinderen (en voor ons als ouders als kinderen erop gaan vaak ook) een nieuwe wereld en daar moet je ze echt op voorbereiden, uitleg over geven, afspraken over maken en ook langzaam wegwijs in maken. Aan de andere kant is het ook de realiteit van vandaag de dag dat kinderen er al jong mee in aanraking komen en dat velen om hen heen al jong op iets als TikTok mogen.

De leeftijdsgrenzen zijn er niet voor niks en ik vind het goed als je als ouder zelf heel goed nadenkt over wat jij daarin wilt. Elk kind is anders, met de een kun je prima afspraken maken, de ander moet je nog wat meer beschermen. Stap 1 is je goed verdiepen in in dit geval TikTok. Ga er zelf op, check wat de verleidingen, gevaren en risico’s zijn, lees over de reden van leeftijdsgrenzen en wat TikTok inhoudt en hoe het werkt, enzovoort. Vervolgens bedenk je wat jij zelf wilt. Ongeacht wat andere kinderen mogen.

Domweg verbieden tot een bepaalde leeftijd geeft naast duidelijkheid soms veel gedoe. Uitleg rond je twijfels en je keuze in combinatie met begrip voor haar balen (tuurlijk is het niet leuk als anderen het wel mogen en jij nog niet) werkt al beter.

Een andere optie is dat je kijkt naar wat er eventueel wel mag en daar heel duidelijke afspraken met haar over maakt. Een besloten account met alleen vriendinnetjes, wel filmpjes opnemen en op dat privé-account zetten maar niet openbaar. Filmpjes voor plaatsen met jou checken, afspraken over hoevaak en wanneer ze erop mag en wat voor soort filmpjes mogen, afspraak dat jullie als ouders meekijken en kijken of ze het al aan kan zich te houden aan deze afspraken zijn allemaal dingen die je kunt doen.

Als je dat wilt en denkt dat je dochter dit aankan. Leuke TikTok filmpjes opnemen is vaak waar het om gaat, de wereld in slingeren kan als ze ouders is.”

'Jij bent de moeder dus dikke pech voor haar'

Femke Wester

Femke Wester

Pubermeidencoach

Columnist Femke Wester coacht ‘pittige pubers met paarse haren’ en is eigenaar van van Sterk naar School. Ze schrijft op eerlijke, humoristische en soms confronterende wijze over haar ervaringen uit haar praktijk en uit het dagelijks leven met haar drie zoons van 9, 12 en 14 jaar. Meer lezen van Femke? Kijk vooral eens op haar website.

“Ik vind negen ook wel wat jong voor TikTok, dus het lijkt me prima om dat nog even uit te stellen. Jij bent de baas, dus als ik jou was zou ik echt heel helder een grens stellen (hier kun je eventueel wel een compromis sluiten, bijvoorbeeld 10,5 jaar ofzo) en dan zodra ze weer gaat zeuren komt er nog een week/maand bij voor het mag. En KLAAR.

Verder, los van wannéér je haar precies op TikTok laat, bespreek altijd de valkuilen en gevaren. Zet haar instellingen op privé, zet alle pushmeldingen uit (gaat verslaving tegen), vertel haar nooit, never, persoonlijke gegevens te delen. Laat staan foto’s van zichzelf hoe ze nooit naar school zou gaan etc. Maak duidelijk dat alles in de cloud vindbaar blijft, dus ook als ze later president is of zelf jonge kinderen heeft…

Maar voor nu: Jij bent de moeder dus dikke pech voor haar.”

'Nu is het tijd om voor jezelf een keuze te maken'

Frieda Eichhorn

Frieda Eichhorn

Gezinscoach

Frieda Eichhorn(1978) is oprichtster van Gezinscoach. Met haar frisse blik, humor en oplossingsgerichte adviezen, helpt ze gezinnen met zorgen om weer grip op het gezinsleven te krijgen. Dit doet ze door patronen te doorbreken en de onderlinge communicatie te verbeteren. Ze is naast gezinscoach ook communicatiedeskundige en heeft drie kinderen, waarvan de oudste zoon met Downsyndroom en ASS.

“Hoe voorkom je strijd met je dochter over TikTok of andere socials? Kinderen leren veel van het samen oplossen van problemen, dus in discussie gaan met je kind kan heel leerzaam zijn. Jullie hebben een verschil van mening en dat is op te lossen.

Als gezinscoach kijk ik onder andere naar de achterliggende gedachte. Vind je haar alleen te jong of is er nog een reden? Heeft het met jouw normen en waarden te maken? Is het de angst voor het onbekende? Stel jezelf vragen. Dan kom achter de ware reden. Wil je je dochter meer beschermen dan je zoon? Vind je dat ze al te veel op internet zit? Vind je dat er misleidende filmpjes op TikTok staan? De officiële leeftijdsgrens is overigens vanaf 13 jaar. Veel gebruikers van TikTok zijn jonger.

Neem vervolgens te tijd om te toetsen of die reden gegrond is. Verdiep je in TikTok, het liefst samen met je dochter. Laat je dochter vertellen over TikTok. Ze zal vast filmpjes willen laten zien van vrienden en vriendinnen. Hierdoor laat je merken dat je haar vraag serieus neemt en zie je wellicht ook de positieve kant van TikTok. Wees wel duidelijk en zeg dat je het eerst wil onderzoeken en er later op terugkomt. Spreek een concreet moment af.

In het nieuws is geregeld negatieve aandacht rondom TikTok. Dit kan ouders en kinderen angstig maken. Het is dan belangrijk om je als ouder eerst heel goed te verdiepen in al deze informatie. Naast negatieve berichten zijn er ook veel TikTok tips voor ouders online te vinden. Bijvoorbeeld over hoe je de privacy instellingen kunt aanpassen. Het allerbelangrijkste is dat ze alleen vrienden accepteert. Daarnaast is een goede tip om je account niet te koppelen aan andere kanalen als YouTube of Instagram. Al deze tips kunnen je helpen bij je afweging.

Nu is het tijd om voor jezelf een keuze te maken. Wel of geen TikTok? Zo niet, geef duidelijk aan wat de reden is en vanaf welke leeftijd ze wel op TikTok zou mogen. Zo ja, dan zijn er nog stappen samen met je dochter te zetten. Het is belangrijk om de veiligheidsrisico’s door te nemen en duidelijke afspraken te maken. Ze mag bijvoorbeeld alleen video’s maken die ze ook graag aan jullie of aan klasgenootjes wil laten zien. Bespreek hetgeen je hebt onderzocht en waarover je twijfels hebt. Maak alles bespreekbaar. Zo leert ze zelf verantwoordelijkheid te nemen en als ze ergens over twijfelt, kan ze altijd vragen stellen. Kijk geregeld geïnteresseerd mee als ze op TikTok zit. Dit zorgt voor openheid, verbinding en veiligheid.”

Wat is TikTok? Alles wat je moet weten over deze rage onder kinderen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.