John de Mol bellen

Ik kijk graag televisie. Nieuws, talkshows, realityshows, noem maar op. Soms kijk ik alleen maar domme televisie, of televisie waar je alleen maar dommer van lijkt te worden. Dat zijn shows waarin mensen dansen, zingen of koken, of shows waarin mensen hun huis of zichzelf laten oppimpen door een deskundige.

Soms heb ik er ook in een keer genoeg van. Het zijn namelijk altijd dezelfde onderwerpen waar men televisie over maakt.. Wat je bijvoorbeeld bijna nooit tegenkomt, is een show of programma over onderwijs. Het lijkt wel alsof onderwijs een thema is dat alleen een selecte groep mensen interesseert: mensen die zelf naar school gaan, of schoolgaande kinderen hebben, of mensen die er vanuit hun werk mee te maken hebben. Het overige deel van de mensen zal het een rotzorg zijn. Wel jammer, want een leuke televisieserie over onderwijs zou onderwijs in een nieuw daglicht kunnen plaatsen. Wie weet raakt onderwijs dan wel ˜in' en worden onderwijzers hip en sexy.

Waarom maakt men eigenlijk zo weinig televisie over onderwijs? Onderwijs lijkt me bij uitstek een geschikt onderwerp voor een smakelijk televisieprogramma. Denk maar aan een ruilprogramma waarin schooldirecteur, leerkracht of leerling voor een periode van een paar weken van school wisselen. Met als tegenstelling een zwarte en een witte school, of een Iederwijs-achtige school met een streng gereformeerde of Islamitische school. Of – wat ook leuk zou zijn – een realityshow waarin je tien meesters en juffen volgt, die in tien weken tijd de ideale school mogen oprichten. Kijkers thuis kunnen suggesties doen voor de ingredienten die behoren bij een goede school. Bijvoorbeeld:

lieve juf of meester
goede en leerzame lessen
leuke klasgenoten
leuke ouders
goede samenwerking tussen ouders en leerkrachten
algemene ontwikkeling van kinderen staat hoog in het vaandel (school doet veel aan kunst en cultuur, school biedt in alle groepen vreemde talen aan)
school is vooruitstrevend op bijvoorbeeld het gebied van ict of nieuwe media
school is sociaal bewogen
gevarieerde uitstroom, met voldoende havo-, vwo- en gymnasiumadviezen
gunstige ligging en jaarplanning

Afhankelijk van de populatie kunnen de deelnemers de punten nog in een andere volgorde zetten, of vervangen door criteria die ook belangrijk zijn, zoals ruime, uitdagend ingerichte klaslokalen, met plekken waar je je kunt terugtrekken, of een prettig schoolplein, waar je lekker kunt rennen, zitten, bouwen, klimmen of hangen. En misschien is een lieve juf wel te kort door de bocht, en wil de kijker behalve een lieve juf ook graag een juf zien die zorgzaam is, gevoel voor humor heeft en structuur biedt.

De school met de meest tevreden ouders, leerkrachten en leerlingen en meeste stemmen van kijkers, wint de hoofdprijs: een grote som geld waarvan ze nieuw lesmateriaal, cursussen of spullen kunnen kopen, of – veel leuker – waarvan ze naar een exotische bestemming kunnen vliegen om daar een nevenvestiging op te richten. Ja, echt een goed idee. Ik ga meteen John de Mol bellen!

Reageer op artikel:
John de Mol bellen
Sluiten