redactie
redactie Groepen 1-8 19 juni 2018

Jonge leerling in groep 3

antwoord

Nathalie van Thiel, leerkracht en J/M schoolcoach:
Je dochter heeft het zwaar en ik begrijp dat je je zorgen maakt als ze zich zo verdrietig en minderwaardig voelt. Goed dat je haar serieus neemt en actie wil ondernemen.

Je dochter is 5 jaar en zit nu in groep 3. Dat betekent dat ze nauwelijks anderhalf jaar heeft gekleuterd. Ze is een heel jonge leerling. Je schrijft in je verhaal niet dat je dochter werkelijk grote problemen heeft met leren lezen of dat je dochter dit enkel zelf zo ervaart.

Ik raad je aan om in ieder geval met dit verhaal naar de leerkracht te gaan en uit te zoeken wat er aan de hand kan zijn. Heeft je dochter een grote achterstand? In maart kunnen de meeste kinderen in groep 3 al kleine boekjes lezen. Wanneer jouw kind erg moeilijk meekomt, is ze misschien toch iets te vroeg in groep 3 terechtgekomen. Waarschijnlijk is ze nog niet geheel schoolrijp geweest. Het is dan fair dat ze een nieuwe kans krijgt.

Als dit het geval is, raad ik je aan om dit in kindertaal aan je dochter uit te leggen. Vertel haar dat ze pas 5 is en dat het knap is als je dan al een beetje kunt lezen. Als groep 3 nog te moeilijk is, mag ze het gewoon nog een keer proberen! Op school zit je om te leren en heel veel dingen lukken niet in één keer. Net als fietsen, je mag het net zo vaak proberen totdat het lukt! Geef haar het vertrouwen dat alle kindjes leren lezen en meestal als ze 6 zijn. Laat haar maar eens aan haar klasgenootjes vragen hoe oud ze zijn. Misschien is ze wel de jongste. Ze mag supertrots zijn op zichzelf dat ze nu al in groep 3 zit om te oefenen.

Wanneer jouw dochter wél op niveau meekan, is het zaak om te onderzoeken waar haar gevoel van dom zijn vandaan komt. Zijn er klasgenootjes die haar plagen of vervelende dingen hebben gezegd? Praat hierover ook met de leerkracht. Zij weet intussen goed hoe de sfeer in de groep is en kent haar leerlingen goed. Wellicht kan de leerkracht achterhalen wat er gebeurd is.

Reageer op artikel:
Jonge leerling in groep 3
Sluiten