Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Jongens en meisjes

Karakterverschillen tussen de seksen zijn aangeboren, tonen onderzoeken aan. Jongens zijn van nature ‘mannelijker’ in hun gedrag dan meisjes, en meisjes ‘vrouwelijker’ dan jongens. De balans tussen 'mannelijk' en 'vrouwelijk' ligt voor elk kind weer anders. Zo heb je jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens en alles wat daar links en rechts van zit.

Omgevingsfactoren

De verschillen tussen jongens en meisjes worden vaak benadrukt door de omgeving. Meisjes krijgen bijvoorbeeld minder auto’s en vaker poppen als speelgoed. Daarmee wordt seksespecifiek gedrag bevestigd.

Testosteron

Het stofje testosteron speelt een belangrijke rol: uit onderzoek blijkt dat meisjes die vanwege een bepaalde enzymafwijking in de baarmoeder met veel meer testosteron dan gemiddeld in aanraking komen, jongensachtiger gedrag vertonen. Ze houden meer van jongensspeelgoed en dito spelletjes, hun ruimtelijk inzicht is beter, ze zijn minder empathisch en zijn vaker lesbisch. Bij jongens geldt eveneens dat de een meer testosteron heeft dan de ander.

De verschillen

  • Gemiddeld hebben jongens een beter ruimtelijk inzicht, zijn agressiever en meer sensatiegericht. Onderling streven jongens naar status door middel van fysieke prestaties.
  • Meisjes hebben betere taalvaardigheden en meer neiging tot koesteren en verzorgen. De status in een groep is gebaseerd op (het versterken van) relaties.

Lees verder op de site over

Erfelijkheid
Ontwikkeling
Persoonlijkheid
Plek in het gezin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Jongens en meisjes
Sluiten