Jongens vaker last van gedragsproblemen op school

Gedragsproblemen op de basisschool komen niet alleen vaker voor bij jongens dan meisjes, maar jongens hebben er ook echt meer last van. 

Dit blijkt uit onderzoek van de Brown Universiteit in de Verenigde Staten.

Stereotypes

Onderzoeker en socioloog Jayanti Owens onderzocht de gedragsproblemen van jongens en meisjes op de basisschool. Dat er een verschil zit tussen het gedrag van jongens en meisjes is volgens haar onder andere te verklaren door een soort vicieuze cirkel waar jongens in terecht komen. “Stereotypes van jongens die zich misdragen, kunnen ertoe leiden dat docenten ze harder aanpakken dan meisjes. Dit leidt er weer toe dat de problemen aanhouden en ze slecht blijven presteren op school,” aldus Owens.

Meer steun

Maar de onderzoeker denkt wél dat deze verschillen opgelost kunnen worden. “Als deze groep jongens meer steun zouden krijgen, thuis en op school, kunnen ze eerder leren om zich te beheersen en sociale vaardigheden te ontwikkelen,” zegt Owens.

Snel afgeleid en moeite met emoties

Het onderzoek werd uitgevoerd onder Amerikaanse jongens en meisjes van 4 en 5 jaar oud. In het onderzoek werden kinderen van het verschillende geslacht, maar met dezelfde mate van gedragsproblemen vergeleken. Dit waren problemen zoals snel afgeleid zijn en het slecht onder controle kunnen houden van emoties.

Opleidingsniveau

De kinderen werden voor langere tijd in de gaten gehouden. Op lange termijn bleken de jongens meer moeite hebben met leren dan de meisjes en ze raakten ook sneller achterop. Daarnaast scoorden jongens als volwassenen – naar verhouding – een lager opleidingsniveau. Zo blijkt maar weer: jongens en onderwijs zijn een ongelukkige combinatie.

Bron: NU.nl

Reageer op artikel:
Jongens vaker last van gedragsproblemen op school
Sluiten