Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Jongensmoeders, verenigt u!

In augustus vertrok mijn jongste zoon vol verwachting naar zijn nieuwe “ middelbare “ school. Daar waren heel wat kleine en grote discussies en keuzemomenten aan vooraf gegaan. Regel nummer een: zorg dat ze nooit ook maar een piepklein vermoedentje hebben dat je een nerd bent. Of een provinciaaltje. Of een homo, nog erger.

Daar ging-ie, voor het eerst alleen op de fiets naar de stad. Nog even een hand door zijn haar, nog even wat gel om zijn kapsel te fatsoeneren, nog even een kus, nog even terug naar de spiegel om te controleren of er echt geen lippenstift op zijn wang zat en weg was hij. Dag dag! Het avontuur tegemoet.

Ik moet zeggen: het valt niet tegen. Leuke klas, fijne mentoren, goede leraren en prima cijfers, op die twee vijven voor zijn biologietekeningen na. (˜Tekeningen?, hoor ik zeggen, ˜bij biologie? Ja, van een meelworm en een rotte appel. Een meelworm!). Maar vanmorgen verscheen er ineens een barstje in dit idyllische schoolleven. Hij had geen zin om te gaan en geen enkele truc uit mijn empathische-ouder-zelfhulp-kit kon dat verhelpen.

Nou had ik daar normaliter niet veel aandacht aan besteed, ware het niet dat ik net allerlei krantenartikelen had gelezen met opwekkende koppen als ˜overstap naar brugklas nekt veel jongens'. Op de basisschool zijn ze nog het heertje “ ze halen vaak hogere citoscores dan meisjes “ maar meteen daarna raken ze achterop en ze gaan het op de middelbare school niet meer meemaken dat ze die achterstand inhalen. Gevolg: minder jongens halen havo, vwo of universiteit. Er schijnen tegenwoordig zelfs vwo-klassen en studies te zijn waar helemaal geen jongens meer zijn. Het onderwijs is taliger geworden “ niet hun sterkste kant – en vraagt meer zelfstandigheid “ en daar hebben zelfs volwassen mannen nog moeite mee.

Allemaal leuk en aardig voor die meisjes, maar als moeder van twee jongens word ik hier niet blij van. Eigenlijk word ik hier heel erg boos van. Het is toch te gek voor woorden dat we de meidenachterstand in de afgelopen 20 a 30 jaar gewoon doodleuk hebben omgezet in een jongensachterstand? En dat jongensouders het op de middelbare school veel en veel zwaarder hebben dan meisjesouders? Want wij “ jongensmoeders “ zijn 's avonds nog druk met het achter de broek aanzitten, terwijl zij “ meisjesmoeders “ lekker met hun dochter Sex And The City kijken. Jongensmoeders, verenigt u! De Schoolstrijd revisited, voor gelijke rechten en gelijke kansen van onze zonen!

Anne Elzinga

Reageer op artikel:
Jongensmoeders, verenigt u!
Sluiten