Laura Saija
Laura Saija Ouderschap 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Jongeren steeds later het huis uit, pas na vinden van een baan

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat jongeren vaker eerst een baan zoeken voordat ze het huis uit gaan. In 2011 was iets meer dan de helft van de jongvolwassenen al aan het werk voordat ze het ouderlijk huis verlieten. In 2019 was dit percentage gestegen tot twee derde.

Ook gaan kinderen op steeds latere leeftijd uit huis, maar daar staat tegenover dat ze minder vaak terugkeren. Het aantal ‘boemerangkinderen’, oftewel jongeren die terugkeren naar het ouderlijk huis, is afgenomen van 5,4 procent in 2017 naar 4,6 procent in 2020.

Steeds moeilijker

Lonneke van den Berg, een demograaf bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut en medeauteur van het CBS-rapport, vindt de cijfers niet verrassend. Ze wijst erop dat het voor jongeren steeds moeilijker wordt om op zichzelf te wonen vanwege de huidige huizenmarkt, meldt NOS. De huizenprijzen zijn aanzienlijk gestegen en er is een tekort aan beschikbare huurwoningen.

Het leenstelsel zorgt ervoor dat studenten vaak een grote schuld opbouwen, wat bijdraagt aan het feit dat jongeren steeds vaker thuis blijven wonen. Volgens Van den Berg maken studenten de afweging om wel te gaan studeren, ondanks de schulden die ze zullen opbouwen. Ze kiezen er dan voor om thuis te blijven wonen om zo de kosten van bijvoorbeeld huur van een eigen woning te vermijden.

Boemerangkinderen

Het afnemende aantal boemerangkinderen lijkt opmerkelijk, maar Van den Berg legt uit dat dit goed te verklaren is. Jongeren gaan tegenwoordig later het ouderlijk huis uit, waardoor ze vaak al wat ouder zijn en hun situatie vaak stabieler is op het gebied van werk en relaties. Daardoor hebben zij minder redenen om terug te keren naar het ouderlijk huis.

Jongvolwassenen kunnen verschillende redenen hebben om weer bij hun ouders te gaan wonen, zoals financiële moeilijkheden of het beëindigen van een relatie. Het is begrijpelijk dat dit soms tot spanningen kan leiden. Volgens Van den Berg blijkt uit onderzoek dat ouders niet altijd tevreden zijn als hun kinderen weer terugkeren.

Wanneer gaan jongeren het huis uit?

De meerderheid van de jongeren verlaat het ouderlijk huis tussen hun 18e en 30e levensjaar. Uit cijfers van het CBS blijkt dat op 1 januari 2022 nog 89,2 procent van de 18-jarigen bij één of beide ouders woonde. Van de 25-jarigen woont iets minder dan een derde nog bij zijn ouders. 11,1 procent van de 29-jarigen woont nog thuis.

Mannen zijn vaker thuiswonend dan vrouwen: op 25-jarige leeftijd woonde 38,6 procent van de mannen nog thuis, terwijl dat voor vrouwen op dezelfde leeftijd 22,8 procent was.

Claire (44): ‘Mijn zoon woont in het tuinhuis’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.