Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 17 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Het jongste kind is meestal de grappigste en de oudste heeft meer succes (een psycholoog legt uit)

Er zijn veel speculaties over of het van invloed is op succes als je de jongste, oudste of middelste kind bent in een gezin bent. Adam Grant, psycholoog bij de University of Pennsylvania, gaat in zijn boek Originals: How Non-Conformists Move the World, in op de volgorde van geboorte. Het viel hem meteen op dat de meeste comédiennes de jongsten in een familie zijn. Klopt het dan toch dat de jongste altijd de grappigste is?

De jongste of oudste kind

En de oudste zou de meest ambitieuze van het gezin zijn als het op een opleiding of carrière neerkomt. Ze zouden een hoger IQ hebben en het verder schoppen in de zakenwereld dan hun jongere broers of zussen. De oudsten schijnen op meerdere fronten meer succesvol te zijn, omdat ze van jongs af aan meer omgaan met volwassenen en goedkeuring bij deze volwassenen zoeken. Om die goedkeuring te krijgen leren ze op een jonge leeftijd hoe ze met volwassenen om moeten gaan en sociaalvaardig moeten zijn.

Maar veel van deze voorbeelden zijn speculatief. “Het is echt heel erg moeilijk om deze mechanismes te testen, en er is nog niet genoeg goed onderzoek naar gedaan,” vertelt Grant. Evolutionaire psychologie suggereert dat wat voor volwassene je wordt afhangt van wat je kiest.

Zoeken naar aandacht

Klinkt vaag? Volgens deze theorie, is elk kind op zoek naar aandacht van de ouders. Maar elk kind doet dit op haar of zijn eigen manier. Zo is de houding van één kind die van een acteur en speelt hij een bewust spelletje om aandacht te krijgen. Terwijl de ander zich heel erg inspant op school om goede cijfers te halen, om zo de goedkeuring van de ouders te krijgen.

De eerstgeborene heeft het voordeel dat die zijn vorm van aandacht kan kiezen voordat de zusjes of broertjes verschijnen. Voor het jongere broertje of zusje is het moeilijk om de oudste te out-shinen omdat de oudste altijd de oudste zal zijn en dus vooroploopt op levenservaring. Waar de jongste wel in kan opvallen (ongeacht levenservaring) is humor. Daarom zijn jongere broertjes of zusjes vaak grappiger, omdat ze op die manier makkelijk aandacht van de ouders kunnen krijgen.

Onbewust grappig

Grant legt uit: “als je een baby bent, krijg je je broers of zussen aan het lachen zonder dat dat überhaupt je intentie was. Hoe vaker je door hebt dat je aandacht krijgt als peuter door grapjes uit te halen en je gek te gedragen, hoe meer je daar gebruik van gaat maken.” In het geval van sport is je plek in het gezin ook van belang. “Als je oudere broer of zus goed kan tennissen bijvoorbeeld, zal je als jongste meer je best doen om even goed te zijn én je bent er op een jongere leeftijd al bewust mee bezig. Daarom komt het vaak voor dat de jongere sportiever is.”

Het sandwichkind: de geheime kracht van het middelste kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Originals: How Non-Conformists Move the World

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.