Julianna (5) verkiest hemel boven ziekenhuis

Naar het ziekenhuis of naar de hemel gaan? De vijfjarige terminaal zieke Julianna Snow koos in overleg met haar ouders voor het laatste. Volgens de ouders en artsen was het meisje ondanks haar leeftijd prima in staat om zelf zo'n heftige beslissing te maken. Iets waar niet iedereen het mee eens is.

Julianna werd geboren met een ongeneeslijke spierziekte; de ziekte van Charcot Marie Tooth. Door deze progressieve ziekte kon zij haar armen en benen niet meer bewegen, niet zelf slikken of eten en had ze veel moeite had met ademhalen. Afgelopen donderdag overleed het meisje thuis in de armen van haar moeder.

Moeilijke keuze

Julianna bracht sinds haar tweede jaar meer tijd door in het ziekenhuis dan thuis en het ging steeds slechter met het meisje. Toen kwam de dag dat artsen de ouders voor een onmenselijke keuze stelden; wat ze wilden doen als hun dochter opnieuw een infectie zou krijgen? Iets dat onvermijdelijk was. Wilden ze haar dan opnieuw in het ziekenhuis laten opnemen en zo haar leven rekken, ook al was er geen kwaliteit van leven meer? Of zouden zij haar thuis in haar eigen omgeving laten overlijden?

'Not the hospital'

De ouders van Julianna – met haar hersenen was niets mis – besloten dit met hun toen vierjarige dochter te bespreken. Thuisblijven of naar het ziekenhuis? Moeder Michelle beschrijft dit vreselijke moment in haar blog“Not the hospital”, zei Julianna, ook al wist ze dat dat betekende dat ze dan niet bij haar ouders zou blijven. De gelovige Juliana wilde, zo zei ze zelf, naar de hemel zou gaan.

Onlangs ging het mis met het meisje en kreeg ze weer een infectie. “Het was weer dezelfde strijd met haar ademhaling en we hielpen haar zoveel we konden om toch te kunnen ademhalen. Deze keer kwam ze het niet meer te boven. Het ging slechter en slechter met haar. Binnen 24 uur was ze overleden.” Julianna overleed thuis in de armen van haar moeder in haar prinsessenkamer.

'Eindelijk vrij'

In een blog schreef Michelle na het overlijden van haar dochtertje: “Vergeet haar alsjeblieft niet. Ze vocht ontzettend hard om hier te blijven, harder dan ik ooit iemand heb zien vechten, met een lichaam dat te zwak was voor deze wereld. Ze was zo dapper en ik haatte het dat ze zo dapper moest zijn. Maar vandaag is ze vrij. Onze lieve Julianna is eindelijk vrij.”

Discussie

De beslissing van de ouders en Julianna bracht een discussie teweeg; mag je ouders en een kind voor zo'n keuze stellen als het lijden uitzichtloos wordt? Veel mensen waren het eens met de beslissing, maar anderen – sommigen met dezelfde ziekte – keurden het af. Bekijk hieronder de video die CNN maakte van het gezin, waarin de ouders uitleggen hoe ze tot deze moeilijke beslissing kwamen.

 

Bron: CNN

Reageer op artikel:
Julianna (5) verkiest hemel boven ziekenhuis
Sluiten