Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Opvoeden 19 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze lessen leren broertjes en zusjes die een kamer delen

Een kamer delen is vaak een oplossing die uit nood wordt geboren. Bijvoorbeeld omdat er te weinig kamers in jullie huis beschikbaar zijn. Maar niet getreurd, ieder nadeel heeft z’n voordeel! Broertjes en zusjes die samen een kamer delen, leren er namelijk ook belangrijke lessen van.

We sommen ze op.

1. Kamer delen betekent leren delen

Het is eigenlijk heel logisch: kinderen die een kamer delen moeten ook echt samen leren delen. Ze delen niet zomaar wat speelgoed, maar echt een territorium waar ze zich van tijd tot tijd kunnen terugtrekken. Misschien moeten ze ook spullen delen op de kamer. Hoe dan ook: delen leren ze op deze manier vrijwel automatisch. Daarnaast brengt dit ook de les mee dat je een ander niet iets aandoet wat je zelf ook niet leuk vindt. Als de een alles laat slingeren in de kamer, heeft de ander er last van. Maar dat niet alleen: ze hebben er zelf (op den duur) ook last van.

2. Samenwerken

Je kinderen zijn dus samen verantwoordelijk voor het schoonhouden van de kamer. Dat vraagt om een knap staaltje teamwork. Als de kinderen nog jong zijn, kun je een oogje in het zeil houden wanneer ze de kamer opruimen. Zo kun je in de gaten houden dat bijvoorbeeld niet de een alles opruimt en de ander er met de pet naar gooit. Als de kinderen wat ouder zijn, is de kans groot dat ze ieder meer hun eigen plekje hebben in de kamer met hun eigen spullen. Het opruimen kan dan ook een stuk makkelijker verlopen.

3. Aan een ander denken

Kinderen die samen op een kamer slapen, leren zich aanpassen aan de ander. Als een van de kinderen ‘s avonds nog even graag speelt of een boek leest, terwijl de ander graag vroeg slaapt, is dat best een dingetje. Ze zullen dus compromissen moeten sluiten. Als ouder kun je hier ook bij helpen, door te zorgen dat het allemaal in balans blijft en ze allebei zo tevreden mogelijk zijn. Het kind dat leest kun je bijvoorbeeld een klein leeslampje geven, zodat het licht in de kamer niet aan hoeft te blijven en de ander kan slapen. Ze leren dus al vroeg meelevendheid en aan een ander denken. Hier hebben ze ook de rest van hun leven baat bij.

4. Initiatief nemen

Met twee mensen in een slaapkamer is de kans ook twee keer zo groot dat er vanalles blijft slingeren. Ze zijn er echt zelf verantwoordelijk voor om er samen iets van te maken. Dit zorgt ervoor dat ze uit zichzelf het initiatief nemen om op te ruimen. Maar dit kan ook voor dingen gelden als de kamer opnieuw indelen naar een manier die voor hen werkt. Of zelf leuke posters ophangen en samen spelletjes spelen op de kamer. Maar denk ook aan andere sociale situaties zoals wanneer ze ruzie hebben. Elkaar negeren en het probleem uit de weg gaan, werkt een stuk makkelijker als je je beiden terugtrekt naar je eigen kamer. In dit geval is het een stuk lastiger. Vroeg of laat zal een van de twee dus wel het gesprek moeten aangaan.

5. Ervaring voor de toekomst

Het is misschien nog ver weg, maar ooit gaan je kinderen op kamers. En wellicht gaan ze daarna zelfs samenwonen. Op deze manier leren ze hier alvast een beetje hoe het is.

6. Tevredenheid

Tevreden zijn met wat je hebt: het is misschien wel een van de mooiste lessen. Het maakt niet uit of je al heel veel hebt of heel weinig. Dankbaarheid en blij zijn met wat je hebt zorgt voor een positieve kijk op het leven. Doordat ze al veel delen, zijn ze misschien sneller tevreden met dat uurtje dat ze alleen op de kamer zijn. Of ze zijn heel blij dat ze elke avond nog urenlang met elkaar kunnen kletsen over de gekste dingen. Zelfs al hebben ze niet ieder een eigen kamer, ze zien vast ook genoeg voordelen aan samen de dag beginnen en samen de dag afsluiten.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.