Redactie
Redactie School 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Kan karakter het schooladvies bepalen?

antwoord

Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat de leerkracht, beter dan de Citotoets, weet wat goed is voor een kind. Leerlingen uit groep 8 die van hun leraar een hoger advies krijgen dan de toetsresultaten aan geven, gaan in 73 procent van de gevallen na drie jaar nog steeds op dit hogere niveau naar school (bron: NRC).

Het schooladvies van de leerkracht is gebaseerd op de jaren die een kind heeft doorgebracht op de basisschool en wordt zorgvuldig bepaald. Resultaten van cito-toetsen zijn vaak geen verrassing. Leerkrachten zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid en er wordt vaak overleg gepleegd met leerkrachten uit voorafgaande jaren. Lees mijn antwoord eens op de vraag ‘Wederom niet eens met het schooladvies’ over hoe een advies tot stand komt.

Jij vraagt je af in hoeverre het karakter bepalend is bij een schooladvies. Wanneer je spreekt over ‘het karakter’ denken we wat school betreft aan eigenschappen als doorzettingsvermogen, leergierigheid, creativiteit of concentratievermogen.
Dit zijn aspecten die zeker een rol spelen bij het vormen van een advies maar ook veelal gekleurd en niet geheel objectief bepaald zijn. Of bij een jong kind deze eigenschappen zichtbaar worden is mede afhankelijk van zijn omgeving; de groep, de vriendjes, het aanbod van het onderwijs en de thuissituatie. Naarmate een kind ouder wordt, in een andere omgeving komt en met nieuwe klasgenoten aan de slag gaat, kan een kind deze eigenschappen verder ontwikkelen.

De verlegenheid van jouw zoon zal daarom niet de reden zijn geweest van het lagere advies. Ik vermoed dat de C voor begrijpend lezen in zowel groep 7 als 8 bepalend zijn geweest. Begrijpend lezen is namelijk een belangrijke indicator.

Het is verstandig om nog eens met de leerkracht te gaan praten om duidelijk te krijgen hoe het advies is bepaald. Vertel haar dat het zo is tegengevallen en laat je overtuigen dat dit het juiste advies is voor jouw zoon.
Ben je het na dit gesprek nog steeds niet eens met de leerkracht, bedenk dan dat het mogelijk is je zoon op een hoger niveau aan te melden. De school van jullie keuze gaat dan bepalen of ze jouw zoon een kans willen geven.
Een andere mogelijkheid is om je zoon aan te melden bij een school met gecombineerde brugklas vmbo-t/havo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Kan karakter het schooladvies bepalen?
Sluiten