Redactie
Redactie Lesmethoden 19 jun 2018

Kan mijn kind lezen?

antwoord

Vaak wordt er naast de naam ook een afbeelding gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van een klein plakplaatje waaraan de kinderen hun stoel kunnen herkennen. Let daar maar eens op. Wanneer dit niet zo is heeft jouw dochter waarschijnlijk een heel goed woordbeeld! Dat wil zeggen dat ze de woorden die ze wil onthouden, in haar geheugen opslaat als een soort plaatje. Ze onthoudt de namen in zijn geheel. Ze zal daar veel voordeel van hebben met leren lezen en het spellingsonderwijs! 

Wanneer kinderen echt gaan lezen kunnen ze de woorden splitsen in klanken en deze ook weer aan elkaar plakken(hakken en plakken). Ze gaan de klanken koppelen aan de juiste letters en zijn in staat nieuwe combinaties te maken.

Middels een spelletje kun je erachter komen of je dochter dit al kan:

  • Raad eens welk woord ik zeg: v-i-s (spreek de letters uit zoals ze klinken dus NIET: vee-ie-es !) Gebruik eenvoudige klankzuivere woordjes zoals: roos, vuur, bos.
  • Laat je dochter zelf zo’n raadsel verzinnen. Je let daarbij op of ze de klanken goed kan splitsen. Misschien kan ze dit ook al bij haar naam of bij de namen van haar vriendinnetjes.
  • Schrijf een woord of naam op papier en laat haar het woord hakken in klanken, en weer plakken tot het hele woord.

Leuk als je dochter al wat kan lezen! Maak je geen zorgen want dit komt vaker voor bij kleuters en kan een ontwikkelingsvoorsprongetje zijn. Bespreek het even met de leerkracht zodat zij het in de gaten kan houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Kan mijn kind lezen?
Sluiten