Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Kanjertraining: goed voor zelfwaardering kinderen

Een op de vier basisscholen in Nederland maken gebruik van 'Kanjertraining'. Tijdens deze lessen wordt er gewerkt aan het verbeteren van zelfwaardering van kinderen. Volgens promovenda Lilian Vliek van de Universiteit Utrecht, met goede resultaten.

Verbeteren zelfwaardering

Vliek: “Op psychologenpraktijken zorgen tien lessen Kanjertraining er al voor dat ruim twee derde van de kinderen met te lage zelfwaardering weer met gezonde zelfwaardering de praktijk verlaat”. Uit haar onderzoek is gebleken dat tien lessen van de zogeheten 'Kanjertraining' al genoeg zijn om ruim twee derde van de kinderen met een te lage zelfwaardering weer een gezonde zelfwaardering te geven. Ook voor kinderen met gedragsproblemen is het volgen van Kanjertraining een goede zaak, zo ontdekte Vliek. Een half jaar na de training waren de positieve effecten nog steeds merkbaar.

Klasverband

Kanjertraining blijkt bovendien heel geschikt te zijn om de sfeer in problematische klassen te verbeteren. Vliek: “Het effect op het klassenklimaat is groot. De sfeer verbeterde aanzienlijk in basisschoolklassen met een problematisch slechte sfeer. Dit was zodanig dat de sfeer op het niveau kwam van niet-problematische klassen.”

Kanjertraining

Kanjertraining op school bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen die de leerkracht in de klas op de eigen school geeft. De Kanjertraining is bedoeld om de sfeer in de klas goed te houden (preventief), of te verbeteren (curatief). Kanjertraining startte in 1996 in een psychologenpraktijk in Almere. Zowel ouders en kinderen werden getraind in het leren omgaan met problemen die zij tegenkwamen in de omgang met anderen. Deze training wordt nu over het hele land gegeven in de diverse praktijken en op basisscholen.

Bron: NU.nl en Kanjertraining.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Kanjertraining: goed voor zelfwaardering kinderen
Sluiten