Redactie
Redactie Ingrijpende Gebeurtenissen 19 jun 2018

Kat overleden

antwoord

Het vinden van een overleden kat én het feit dat de kat dood is, kan een enorme impact hebben op een klein meisje van 6. Zeker voor een meisje dat erg gevoelig is – zoals jullie je dochter omschrijven – en wanneer het overlijden, afscheid nemen en begraven ook voor jullie behoorlijk heftig was. Dit heeft ze natuurlijk allemaal meegekregen. Dat het vervolgens een tijdje duurt voor ze het hele gebeuren weer achter zich heeft gelaten, is natuurlijk niet zo gek. Ze heeft de kat ook nog eens gevonden en dat is natuurlijk een heel nare ervaring voor iedereen, maar zeker als je 6 jaar oud bent. Ik vind het dus helemaal niet gek dat ze daardoor tijdelijk last heeft van de angsten die jij omschrijft. Natuurlijk is het voor jullie even lastig om hiermee om te gaan, maar ik denk wel dat ze jullie begrip nog wat langer ‘verdient’ en vooral nodig heeft. Met irritatie reageren of het bagatelliseren is niet goed voor haar en werkt bovendien vaak averechts. 

Het beste kun je proberen het hanteerbaar voor haar te maken en het niet groter maar ook niet kleiner te maken dan het is. Wat kan je proberen:

  • Het lijkt erop dat ze even grip op ‘doodgaan en begraven worden’ moet krijgen. Door het lezen van boekjes over dieren die sterven en begraven worden kan ze hierover meer te weten komen en wordt het ook beter hanteerbaar. Bijvoorbeeld het boekje ‘Kikker en het vogeltje’ van Max Velthuijs. Het mooie van dit boekje (maar het geldt ook voor veel andere boekjes) is dat het eindigt met dat iedereen weer vrolijk gaat spelen. 
  • Het kan helpen om een vast momentje op de dag te maken waarop jullie even over Sam praten. Natuurlijk niet net voor het slapen gaan! De rest van de dag maak je behapbaar door als ze er dan over begint te verwijzen naar het ‘Sam-moment’. Zo leert ze het loslaten.
  • Toon begrip voor haar angst, maar blijf wel uitleggen dat ze niet bang hoeft te zijn dat Sam er ineens is. Je kunt samen met haar verzinnen wat haar helpt om niet meer bang te zijn of om alleen naar boven of de wc te gaan. Hoe lukt dat haar? Complimenteer elke stap in de goede richting.
  • Soms helpt het ook om samen te bedenken waar Sam nu is, bijvoorbeeld een ster in de hemel. Dat maakt het visueel en op afstand. ‘s Avonds even zwaaien en verzinnen wat voor leuks hij doet daar boven op de wolken. Op kindniveau maak je het zo leuk en te behappen.

Geef haar de tijd om het gebeuren weer achter zich te laten. Meestal verdwijnt de angst en het denken aan de kat vanzelf weer. Maar als je de kat dood gevonden hebt op je 6e kan dat wel wat langer duren. Logisch toch? Mocht het heel lang aanhouden en de angsten ook blijven, dan raad ik je aan om er iets mee te doen. Maar wees voorlopig gewoon even geduldig met haar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Kat overleden
Sluiten