Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Kattig kind

antwoord

De kunst is:

  • te ontdekken waarom ze zo kattig reageert. Wat zit erachter? Op welke momenten doet ze dat en wanneer lukt het haar wel om anders te reageren? Is ze moe als ze kattig is? Krijgt haar gedrag dan (te) veel aandacht? Weet ze niet hoe ze anders kan reageren? Zit ze niet lekker in haar vel? 
  • te zorgen dat ze doorkrijgt wat haar kattige reacties teweegbrengen. En wat levert het haar op als ze het minder of niet meer doet? Of als ze leert sorry te zeggen als het toch gebeurt? Als ze zelf de voordelen inziet, is de motivatie om eraan te ‘werken’ groter dan als anderen het alleen maar irritant vinden.

Het is interessant om te weten of ze het kattige gedrag bewaart voor thuis of ook elders laat zien. Jullie zijn veilig terrein en het kan heel goed zijn dat het vooral thuis voorkomt. Je kunt dat eens een tijdje goed in de gaten houden als ze met anderen is: familie, vrienden of vriendinnetjes. 

Verder zou je kunnen letten op een aantal dingen.

  • Probeer het er eens rustig met haar over te hebben op een relaxed moment (bijvoorbeeld tijdens de afwas, in de auto, of als jullie samen iets gezelligs doen in de vakantie). Heeft ze zelf door dat ze zo reageert? Zou ze het graag anders willen? Waarom zou dat fijn zijn? Wat levert het op? Je kunt dan op een positieve manier met haar een plan maken hoe ze kan leren om aardiger of constructiever te reageren. Wat helpt haar om het minder te gaan doen? Wat maakt het alleen maar erger? (Bijvoorbeeld jullie reactie.) Hoe kun je haar eraan helpen herinneren als ze het even vergeet? Maak een plannetje en ga daar een tijdje bewust mee aan de slag. 
  • Bedenk samen een codewoord/korte reactie/gebaar voor als ze toch even kattig is. Dat is veel fijner dan een preek of negatieve reactie. Dat maakt nog kattiger…
    Als je het woord zegt of gebaar maakt, kijk er dan vrolijk en hulpvaardig bij en niet geïrriteerd. Dat helpt meestal beter om haar te laten omschakelen naar een andere reactie. 
  • Zorg ervoor dat je in je reactie vooral ingaat op wat het met jou doet als ze zo reageert en wat het gevolg is. Dat heeft meer impact dan: ‘Zo praten kan echt niet’ of ‘Hou eens op met…’. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik heb geen zin om te reageren als je zo’n toon aanslaat. Als je op een normale toon iets zegt, dan luister ik’ of ‘Ik vind het echt vervelend als je zo kattig tegen mij doet. Ik weet niet of je het zelf merkt, maar zo heb ik geen zin om er verder met je over te praten.’
  • Benadruk zoveel mogelijk de momenten waarop ze wel leuk en gepast reageert. Vertel dat je dat fijn vindt en waarom. Zo leer je haar in te zien dat ze het kan, en dat haar dat ‘meer’ oplevert. En ze ervaart dat het werkt als ze er goed aan denkt en probeert minder kattig te doen. Daardoor zal het haar steeds beter lukken. 
  • Reageer thuis allemaal op dezelfde manier. Je kunt dat ook met haar afspreken. Op een kattige toon wordt niet ingegaan. Dat geef je kort aan en pas als ze op een andere toon praat, reageren jullie. Niet om haar te straffen of te pesten, maar om haar te helpen het te leren.

Realiseer je dat een gewoonte afleren en iets nieuws aanleren tijd kost. Volhouden dus!

Reageer op artikel:
Kattig kind
Sluiten