Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Keten na bedtijd

antwoord

De jongens hebben duidelijk een heel gezellig ritueel ontwikkeld zodra jullie de deur uit zijn. Neem daarbij twee ouders die met man en macht proberen om het stil te krijgen en het levert een hoop succes op voor de jongens. Met als gevolg, nog meer lol samen, want als iets niet mag is het des te spannender en leuker!
Jullie pogingen dit op te lossen zijn op zich helemaal niet verkeerd. Maar het probleem bij een ingeslepen patroon als dit, is dat alles even proberen of zelfs avonden door elkaar, meestal geen succes oplevert.
Ik vraag me vooral af waarom jullie zelf moeite hebben met het apart laten inslapen. Dat heeft mijns inziens namelijk een heleboel voordelen en goede kanten:

  • Allereerst is zo’n fase van keten heel normaal. De kinderen helpen door het naar bed brengen wat aan te passen is wat mij betreft een prima manier.
  • Een ouder kind iets later naar bed laten gaan is ook prima. Naarmate ze ouder worden zal dat toch al gaan gebeuren.
  • Het is vaak lastig om op een doordeweekse dag beiden kinderen los van elkaar aandacht te geven. Juist die 1 op 1 aandacht is goed en heel prettig voor ze. Door de kinderen net na elkaar naar bed te laten gaan, krijgt ieder kind apart aandacht. Fijn voor jullie en fijn voor hen.
  • Doe een deel van het bedritueel samen: het in bad gaan bijvoorbeeld. De kleinste wat eerder uit bad en vast voorlezen en de ander nog eventjes naar beneden of in bad. Als de kleinste in bed ligt, doe je op jullie slaapkamer het voorlees- en knuffelmoment voor de oudste. 
  • De avond geeft zo meer rust en minder kans op keten.

Natuurlijk moeten twee kinderen van deze leeftijd tegelijk op één kamer kunnen. Het is een kwestie van duidelijke afspraken en een aanpak die je een tijd systematisch volhoudt. Ik zou in dit geval ruim vóór het slapen gaan (niet vlak ervoor) een zelfde soort ‘keet’-moment creëren. Lekker gek doen en lol maken. Daarna rustig het vaste avondritueel.
Boos worden en straffen is niet zinvol. Je kunt een tijdje in de kamer blijven zitten zonder contact te maken, als een soort ‘levenloos voorwerp’. Steeds iets verder weg.
De kunst is hun huidige gedrag niet te belonen. Zet dit kracht bij door te prijzen voor elke avond dat het goed gaat, bijvoorbeeld met een stickersysteem. Zo maak je het voor jonge kinderen leuk en speels. Na een tijdje kun je dit weer afbouwen.

Moet lukken zo, maar ik zou voor de eerste optie gaan!

Reageer op artikel:
Keten na bedtijd
Sluiten