Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Kies ik een andere basisschool voor mijn dochter?

antwoord

Ik begrijp uit je verhaal dat zowel jij als je dochter het erg moeilijk hebben op deze school. Je dochter heeft moeite met wennen en vindt nog weinig aansluiting. Daarnaast heeft ze geen klik met de juf en dat levert spanningen op. Los je dat op door een andere basisschool te kiezen?

Op elke basisschool kom je wel een keer een juf of meester tegen met wie het niet zo goed klikt, die niet goed orde kan houden, jouw kind niet goed begrijpt of wel erg afwijkt van jouw beeld van een leuke leerkracht. Het is erg vervelend dat je dochter nu nét in het begin van haar schoolloopbaan zo’n leerkracht treft. 

Ik begrijp dat je het jammer vindt dat je dochter nog geen speelafspraken maakt na school. Het eerste jaar op de kleuterschool is voor veel kinderen een moeilijk jaar. Vaak is er een combinatieklas 1/2 en zie je als ouder dat er kinderen zijn die dagelijks afspreken en leuke vriendschappen hebben ontwikkeld. Maar meestal zijn dit kinderen uit groep 2. Jonge kleuters moeten het eerste jaar aan zoveel zaken wennen en hebben niet altijd de energie om nog af te spreken na school. 

Het is een behoorlijk grote overgang van een dagverblijf naar de basisschool, want:

  • Er worden meer eisen gesteld aan de taakjes; het is niet meer alleen mogen maar ook vaak moeten. De dag heeft een vaste structuur en er wordt ineens veel verwacht van je kind.
  • Er zitten meer kinderen in een groep en er wordt dus meer zelfstandigheid verlangd: zelf je jas en gymkleren aantrekken, zelf naar de wc gaan en dus zindelijk zijn, zelf je spulletjes vinden en opruimen. 
  • Het komende schooljaar wordt je dochter ‘oudste kleuter’. Dit zal haar zelfvertrouwen geven! Je kunt haar proberen te helpen haar draai te vinden:
  • Spoor haar aan om behulpzaam te zijn voor de jonge kinderen die nog niet weten hoe alles moet. Ze kan de juf helpen met die kleintjes die nog niet veel weten. Veters strikken, werkjes uitleggen, wijzen hoe alles moet en waar alles staat. Ze zal groeien in haar rol. 
  • Stimuleer haar om eens af te spreken met een nieuwe jonge leerling. Misschien past dit kind niet helemaal bij haar ontwikkelingsfase, maar ze kan een goede daad verrichten! Ze voelt zich groot en dat geeft haar moed om ook contacten met leeftijdsgenootjes aan te gaan.
  • Probeer in haar bijzijn niet al te negatief te praten over haar juf. Dit kan haar namelijk enorm beïnvloeden. En let op: kleine potjes hebben grote oren.
  • Bespreek intussen je problemen met de juf. Een jaar is lang, dus probeer de relatie met de leerkracht te herstellen. Het is verstandig om met beide leerkrachten het gesprek te voeren, zodat jullie met zijn drieën een goede manier weten te vinden om met je dochter om te gaan. 

Je kunt ervoor kiezen om direct een andere basisschool te kiezen, maar realiseer je dat in de acht jaar dat je dochter gaat doorbrengen op de basisschool, je waarschijnlijk ook daar een keer een leerkracht zal treffen die jou of je dochter niet goed ligt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Kies ik een andere basisschool voor mijn dochter?
Sluiten