Redactie
Redactie Eten en Voeding 21 jun 2018

Kieskeurige eters thuis? Zit in de genen!

Uit onderzoek blijkt dat niet de opvoeding, maar juist de genen de grootste invloed op het eetgedrag van kinderen hebben. Dus is jouw kind een echte pietlut als het om eten gaat? Dat heeft niets te maken met jouw opvoedskills, wel met je genen.

Het University College in Londen heeft namelijk onderzoek gedaan naar het eetgedrag van 1921 gezinnen met tweelingen van zestien maanden oud. De wetenschappers onderzochten in hoeverre de omgevingsfactoren of juist de genen van een kind invloed hebben op het selectieve gedrag en het weigeren om nieuw voedsel uit te proberen.

Voornamelijk de genen

Zowel het selectieve gedrag als het niet willen uitproberen van nieuwe gerechten zijn volgens het onderzoek genetisch bepaald. Het weigeren om nieuwe gerechten uit te proberen (neofobie), is het meest afhankelijk van de genen. Net zoals neofobie wordt ook het selectieve gedrag door genen beïnvloed, al speelt opvoeding hier ook vaker een rol.

Eetgedrag vooralsnog aanleren

Volgens onderzoekster Andrea Smith is de kennis dat moeilijk eetgedrag niet per se door de opvoeding komt, vaak een hele opluchting voor ouders. Toch hoeft dat nog niet te betekeken dat het eetgedrag van kinderen niet veranderd kan worden, stelt hoofdonderzoekster Clare Llewellyn. Ondank dat eetgedrag vaak genetisch bepaald is, kan je met de juiste opvoeding het juiste eetgedrag wél aanleren.

Bron: University College London

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Kieskeurige eters thuis? Zit in de genen!
Sluiten