Kiezen we VMBO-tg of VMBO-kader?

antwoord

Nathalie van Thiel, leerkracht en J/M schoolcoach:
Wanneer leerlingen met autisme naar de middelbare school gaan, worden ze vaak geconfronteerd met nieuwe obstakels. Er is elk uur een nieuwe leerkracht, een ander lokaal, een andere plek in de klas. Op het laatste moment, net voordat de bel gaat wordt het huiswerk opgegeven en moet je ook alweer je spullen in je tas gaan stoppen om te verkassen. Leerlingen met autisme hebben meer dan een doorsnee leerling, moeite met de les volgen, het huiswerk noteren en plannen, en alle wisselingen van lokaal en leerkracht.

Je vraagt je af of het verstandig is om een lager niveau te kiezen voor je dochter vanwege haar autisme. Ik vind het moeilijk om daar een uitgesproken advies over te geven omdat ik je dochter niet ken. Maar je schrijft dat je dochter problemen heeft met inzet en motivatie. Dit kan een reden zijn om niet te hoog in te zetten. Waarschijnlijk heeft je dochter baat bij succeservaring en bij niet al te veel uitdagingen.

Toch is het verstandig om goed na te denken over deze keuze. Er zijn ook middelbare scholen waar leerlingen met autisme echt welkom zijn en waar het team bereid is om deze leerlingen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Maar er zijn ook scholen die veel beloven en weinig doen! Ik raad je aan om je eerst eens goed te informeren voordat je een beslissing neemt.

  • Bezoek met je dochter de open dagen van de scholen in de buurt (en iets verder gelegen).
  • Informeer bij leerkrachten, leerlingen, directie naar de omgang met een autistische leerling. Je krijgt hierdoor een beeld maar vooral ook een gevoel over hoe welkom je kind is op deze school. Kies nooit voor een school die de boot afhoudt! Jouw dochter heeft de ondersteuning hard nodig. Dus ook al is de school lekker dichtbij en is het gebouw prachtig, denk goed na!
  • Maak een afspraak met de school van jullie keuze. Ga samen met je dochter en probeer een beeld te krijgen van wat de school voor autistische leerlingen kan doen.
  • Neem je dochter volledig mee in het hele proces. Het is van groot belang dat ook zij zin krijgt in deze nieuwe fase!

Bedenk hiernaast dat heel veel leerlingen moeite hebben met de overgang naar de middelbare school en dat de hulp van een ouder in het begin onmisbaar is. Huiswerk maken, plannen, nieuwe vrienden of vriendinnen; het is een heftige periode voor elke brugklasser. Zorg dat je er bent voor je kind en dat je tijd hebt om te helpen. Tas inpakken, op tijd opstaan, vooruit kijken in de agenda; alles is nieuw en de meeste kinderen hebben hun ouders in het begin hard nodig. Niet om te pushen maar meer als steun. Om te wennen aan alle nieuwe eisen die gesteld worden aan een brugklasser. Houd er rekening mee dat alles wat voor ons volwassenen logisch lijkt, nog helemaal niet logisch is voor een brugklasser. Ze hebben het echt nodig om op weg geholpen te worden.

J/M heeft een mooie cursus ontwikkeld: ‘Helpen met huiswerk’. Ik wil je die van harte aanbevelen.

Reageer op artikel:
Kiezen we VMBO-tg of VMBO-kader?
Sluiten