Redactie
Redactie Eczeem 19 jun 2018

Kind dagelijks in bad? Niet doen!

Onze kinderen gaan veel te vaak in bad, stelt een Vlaamse huidexpert. Met als gevolg; huidproblemen. Maar liefst één op de vijf kinderen heeft last van eczeem, waarbij meer dan de helft van deze kinderen jonger is dan één jaar.

Eczeem

De Vlaamse dermatocosmetoloog Liesbeth Housen verbaast het niets dat eczeemproblemen bij jonge kinderen toenemen. “Veel jonge vaders en moeders stoppen hun kind dagelijks in bad. Gewoon omdat het leuk is, niet omdat de kinderen vies zijn”, vertelt ze aan de website. “Maar de combinatie van te veel kalk in het water, te warm water, geparfumeerde verzorgingsproducten, de koude winter, droge babyhuidjes en het niet aanbrengen van een vetinbrengend product na het wassen zorgt ervoor dat we een atopische huid bij onze kinderen creëren. We wassen gewoon alle goede bacteriën van de huid weg.”

Droge huid

“Eigenlijk is het een vicieuze cirkel”, zegt Housen. “Doordat dagelijks de huidbarrière aangetast wordt met water en zeep, creëren we een droge huid die voor jeuk zorgt. Vervolgens beginnen we te krabben waardoor er letsels ontstaan en hierdoor komen allergenen in de huid terecht. De kans op ontstekingen en eczeem neemt zo toe.” Dermatoloog Ruth Lissens is het met Housen eens. Volgens haar worden kinderen te vaak met zeep gewassen, waardoor de vetlaag van kinderen weg gaat. “En deze laag hebben kinderen juíst nodig.” 

Niet te vaak in bad

Maar hoe voorkom of verminder je eczeemproblemen? Volgens Housen door je kind vooral niet te vaak in bad te doen; om de twee á drie dagen is genoeg. “Maar op de andere dagen was je natuurlijk wel de handen en billen van je kind”, adviseert ze. En het is zelfs niet nodig om dagelijks de voetjes van baby's en kleuters te wassen, voegt ze hier aan toe.

Daarnaast is het goed om badolie of zeepvrije producten te gebruiken, je kind maximaal 10 minuten in bad te laten en geen washand te gebruiken. Heeft je kind een droge huid, dan kun je het bad beter ook niet te heet maken; 34°C is de perfecte temperatuur. “Herstel daarna de huid met een vetinbrengend product, zodat de huidbarrière meteen kan herstellen”, tipt Housen.

Badtips voor volwassenen

Al deze badtips gelden ook voor volwassenen, zegt Housen. “Tenzij je bent gaan sporten of fysieke arbeid uitoefent, volstaat ook voor volwassenen een bad of douche om de 2 à 3 dagen. Zeker tijdens de wintermaanden, wanneer de huid sowieso al droger is. Handen, voeten, oksels en geslachtsorganen was je gewoon dagelijks aan de kraan.” Wij vermoeden dat niet veel mensen dit advies aan zullen nemen.

Bron: HNL.be (Cijfers uit onderzoek van Sophie Seite en Thomas Bieber, gepubliceerd in  Journal of Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Kind dagelijks in bad? Niet doen!
Sluiten