Kind de baas over broodtrommel

Kinderen bepalen steeds vaker hoe de inhoud van hun broodtrommel eruit ziet. Ouderwetse boterhammen blijken het populairst. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdraht van de Albert Heijn.

Inhoud

Op de boterhammen zit het vaakst hartig beleg (87 procent). Ruim de helft van de kinderen krijgt (ook) boterhammen met zoet beleg mee. Behalve broodjes zit er in de meeste lunchtrommels (ruim 50%) ook fruit. Om te drinken kiest 30% van de kinderen voor vruchtensap. Door ruim een kwart wordt er water gedronken bij de lunch.

Kind de baas

Het vullen van de broodtrommels gebeurt vooral door de moeders (62%). Ruim 20 procent van de kinderen maakt zijn eigen lunch. Vaders blijven achter met 12%. De inhoud van de broodtrommels wordt steeds vaker bepaald door de kinderen zelf.  65% van de ouders geeft aan dat het kind bepaalt welke lunch er meegaat naar school. De kinderen zelf zijn hier wat optimistischer over; 87% beweert dat zij de inhoud helemaal zelf bepaald. Gemiddeld duurt het vullen van de trommel zo’n 5 tot 10 minuten.

Kwaliteit

Ouders geven aan soms moeite met de keuze van hun kind voor de inhoud van de lunchtrommel te hebben. De helft geeft aan dat ze bang zijn dat de inhoud te saai is. Vooral het samenstellen van een gezonde lunch, die ook nog eens lekker is, blijkt voor veel kinderen lastig te zijn. Ook vinden veel ouders (24%) het vervelend dat hun kind weinig lust. Hierdoor is er vaak weinig variatie aan te brengen in de samenstelling van de lunch.

Tips voor een gezonde lunchtrommel

  • Stop een paar minitomaatjes of miniworteltjes in de trommel. Leuk en lekker!
  • Boterhammen saai? Geef eens wraps mee. Je kan ze overal mee vullen en het is weer eens wat anders dan brood.
  • Heeft je kind zin in iets hartigs? Stop een handje (ongezouten) noten in de broodtrommel. Super gezond!
  • Wil je er een feestje van maken? Bak kleine pannenkoekjes. Deze hoeven niet ongezond te zijn als je kiest voor volkoren meel en gezond beleg.
  • Altijd maar appels, peren of bananen mee naar school? Kies eens voor stukjes mango, meloen of ananas voor de afwisseling

 

Bron: Gezondheidsnet.nl

Reageer op artikel:
Kind de baas over broodtrommel
Sluiten