Redactie
Redactie Straffen en Belonen 19 jun 2018

Kind geslagen

antwoord

Gelukkig geef je zelf aan dat je het slaan niet wil en heel erg vindt. Ik ben blij dat te lezen. Want slaan – of een andere fysieke reactie op negatief gedrag – is inderdaad iets waarvan ik van mening ben dat je dat koste wat het kost moet proberen te voorkomen. 
Waarom?

  • Het is het verkeerde voorbeeld. Je slaat je kind, omdat het zijn of haar broertje slaat of bijt. Iets wat je dus van haar niet wil doe je vervolgens zelf wel. Dat is natuurlijk erg verwarrend. 
  • Een keer een tik uit onmacht geven, loopt regelmatig uit op vaker en soms ook harder slaan of aanpakken, wat natuurlijk helemaal niet moet. 

Het probleem is dat het geven van een tik of hardhandig aanpakken soms in je onmacht heel dichtbij is of, zoals bij jou, al gebeurt voor je er erg in hebt. Soms halen ze nou eenmaal het ergste in je boven. Tot tien tellen of even weglopen zijn goede manieren om te proberen je reactie rustig te houden, maar de echte oplossing ligt waarschijnlijk in het voorkomen dat je zo geïrriteerd raakt van haar gedrag. Eerder effectief met dat gedrag leren omgaan dus. 
Ik weet niet hoe oud je kind is en hoe het gedrag er precies uit ziet. Wat kan er achter haar gedrag zitten? Is ze jaloers, is je reactie niet consequent of duidelijk? Wil ze aandacht trekken? Als je de oorzaak weet en hier goed op in gaat, kan het gedrag verbeteren waardoor jij minder geïrriteerd raakt. Mocht je er zo zelf niet uitkomen, dan raad ik je aan om verder advies te vragen van een deskundige die je tips kan geven op maat. Ook kan je dan je machteloze gevoel kwijt en bespreken hoe je daar verder mee kan omgaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Kind geslagen
Sluiten