Wilt jouw kind koffie drinken? Vanaf deze leeftijd mag het

Koffie is hot. Met de vele koffieketens die als paddenstoelen uit de grond schieten en koffie die niet alleen simpel zwart maar ook met mierzoete toppings en slagroom te krijgen is, kan koffie ook verleidelijk zijn voor kinderen en jongeren. Misschien is jouw kind weleens benieuwd geweest naar de smaak van koffie? Of wilde hij of zij stiekem even een slokje van jouw cappuccino nemen om te proeven? Maar wanneer mag een kind koffie drinken?

Kind koffie drinken: wanneer en hoeveel

Het Voedingscentrum geeft de volgende richtlijnen: voor kinderen onder de 13 jaar oud geldt het advies dat zij geen koffie mogen drinken. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud wordt er maximaal één kopje koffie per dag geadviseerd. Dit geldt overigens ook voor andere cafeïnehoudende drankjes zoals cola en energydrinks.

Cafeïne

Dat een kind geen koffie mag, komt door de effecten die (teveel) cafeïne kan hebben op het lichaam. Teveel cafeïne kan de ontwikkeling het zenuwstelsel bij kinderen aantasten. Daarnaast kan het drinken van teveel cafeïne zorgen voor klachten slapeloosheid, oorsuizen, hoofdpijn en angstige gevoelens.

LEES OOK: Spelenderwijs met je kind praten over roken en drinken

Per kopje koffie kan het verschillen hoeveel milligram cafeïne er exact inzit. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals welk type koffie er gebruikt wordt, hoe sterk de koffie gezet is en hoe groot het kopje is. Zo bevat een kopje filterkoffie van 125 milliliter, 85 milligram cafeïne. Voor instant koffie is dit 60 gram en bij een espresso 65 milligram.

Cafeïnevrije koffie mag dat wel?

Maar hoe zit dat dan met cafeïnevrije koffie? Het kan een alternatief zijn waarmee jongeren toch de smaak van koffie te pakken hebben, zonder teveel cafeïne binnen te krijgen op een dag. Al blijkt uit de gegevens van het Voedingscentrum wel dat deze drankjes niet helemaal cafeïnevrij zijn. Zo bevatten de drankjes vaak nog twee tot vier milligram cafeïne. Maar dit is wel beduidend minder dan de circa 84 milligram cafeïne die er doorgaans in een kopje (filter)koffie zit. Benieuwd naar nog meer alternatieven voor koffie? Dit zijn er een aantal op een rijtje.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Het Voedingscentrum

Reageer op artikel:
Wilt jouw kind koffie drinken? Vanaf deze leeftijd mag het
Sluiten