Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gedrag 18 jul 2018

Zo leer jij je kind geduld hebben

Even geduld hebben: voor kleine kinderen is dit lang niet zo gemakkelijk. Maar het is wel belangrijk dat je kind leert geduld te hebben. Je kind leren wachten is namelijk niet alleen handig voor nu maar ook belangrijk voor zijn of haar gedrag later als volwassene. Want geduld is een schone zaak..

Geduld hebben is belangrijk

Kinderen leren wachten en geduld te hebben is handig om verschillende redenen. Bovendien is de kans groot dat je er onbewust al mee bezig bent in de opvoeding. Denk aan even geduld hebben als hij wil gaan spelen of wachten bij het stoplicht als deze op rood staat. Deze laatste is ook belangrijk omdat het draait om de veiligheid van je kind. Een kind leert zo dat hij niet zomaar de weg over kan steken omdat dat gevaarlijk is, en hij dus even moet wachten tot het stoplicht op groen springt.

LEES OOK: Zo word jij een geduldige ouder

Kind leren wachten: zo kan het

1. Wees consistent in het uitleggen waarom je kind moet wachten. Blijf dit duidelijk uitleggen zodat je kind uiteindelijk begrijpt dat dit gedrag van hem of haar verwacht wordt. Vooral als het verband houdt met de veiligheid van je kind, bijvoorbeeld in verkeerssituaties.

2. Hang een beloning aan het wachten. Beloon zijn of haar geduld. Zo kun je meegeven dat je kind eerst zijn klusjes moet afronden – en dus geduld moet hebben – voor hij dat nieuwe spel mag spelen of die film mag kijken. Doe dit vooral als dit normaal gesproken ook bij de routine hoort, maar leg nu uit dat het helemaal mag omdat hij zo goed gewacht heeft.

3. Maar doe dit ook met mate; maak er geen ruilmiddel van om je kind te laten wachten. Door dit te vaak te doen, wordt er een verwachtingspatroon gecreëerd dat er altijd een beloning volgt na geduld hebben. Zo werkt het later in de grote mensen wereld natuurlijk ook niet.

4. Maak van wachten een spelletje door samen met je kind tijdens het wachten leuke dingen te doen. Speel ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ terwijl jullie op de trein wachten of in de rij staan. Zo duurt het wachten een stuk minder lang.

Fatherly

Reageer op artikel:
Zo leer jij je kind geduld hebben
Sluiten