Janne Vogel
Janne Vogel Vrije Tijd 16 aug 2018

Op deze 6 simpele manieren stimuleer je je kind om te lezen

Vanaf het moment dat je kind zelf kan lezen, gaat er een wereld voor hem open. Je kleine leert veel op het gebied van schrijven, grammatica, zinsbouw en spelling, en werkt door te lezen aan het uitbreiden van zijn woordenschat en zijn algehele taalontwikkeling. En dat is nog niet eens alles.

Maar hoe zorg je ervoor dat je kind het lezen leuk gaat vinden en vrijwillig naar de bieb afreist? We verzamelden 6 simpele tips om het lezen te stimuleren.

1. Praat veel tegen je kinderen

Vanaf de geboorte tegen je kind praten is hartstikke goed voor zijn brein. Praat met hem, ook als hij nog niets terug kan zeggen.

2. Lees voor

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen dé manier is om van je kind een lezer te maken. Voorlezen helpt hem daarnaast om een betere lezer te worden. Wanneer we voorlezen laten we onze kinderen kennis maken met nieuwe woorden en grammatica en prikkelen we hun fantasie. Kies voor verschillende boekjes met uiteenlopende verhalen, zodat je kind wordt blootgesteld aan verschillende culturen en spannende verhalen.

3. Ga samen naar de bibliotheek

Bezoek de bibliotheek zo vaak mogelijk samen met je kroost. laat je kinderen zoveel mogelijk boekjes uitzoeken om mee naar huis te nemen en van te genieten. Kies er zelf ook een aantal voor hen uit, maar betrek ze wel bij de keuze. Kinderen lezen het liefst boeken over onderwerpen die ze zelf interessant vinden, maar het kan geen kwaad om hun grenzen af en toe wat te verleggen. Integendeel.

LEES OOK: Boeken: 6 x leuke vakantieboeken voor kinderen

4. Plan iedere dag een leesmomentje in

Als je wil dat je kind het lezen leuk gaat vinden (en leuk blijft vinden), kun je van elke dag lezen een prioriteit maken. Plan iedere dag een leesmomentje in – eventueel op een vast tijdstip – waarop jij voorleest, of geef je kinderen de ruimte om zelf te lezen. Als je kinderen zelf kunnen en willen lezen, kruip zelf dan ook met een boekje op de bank! Geef het juiste voorbeeld.

5. Zorg dat er een hoop boeken en tijdschriftjes in de buurt zijn

Kinderen hebben een hoop materialen nodig als je wilt dat ze doorgewinterde lezers worden. Zorg dat je altijd een hoop verschillende boeken in huis hebt, zodat het lezen toegankelijker wordt, en sla af en toe eens wat tijdschriften in. Laat je kinderen kennismaken met verschillende onderwerpen en auteurs. Houd het spannend!

6. Zorg voor een comfortabel leesplekje

Lezen wordt nog leuker als je je kunt terugtrekken op een comfortabel plekje. Bouw een gezellige tipitent met kussentjes en kleedjes of richt een speciaal hoekje in op de bank. Wees creatief en maak het aantrekkelijk.

Voorlezen aan oudere kinderen? 6x hierom doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mothering

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Op deze 6 simpele manieren stimuleer je je kind om te lezen
Sluiten