Redactie
Redactie Gewicht 19 jun 2018

Kind met overgewicht? Zeg het niet!

Heb je een kind met overgewicht? Zeg het dan vooral niet tegen je kind zelf. Kinderen die van hun ouders te horen krijgen dat ze te dik zijn, komen namelijk daardoor juist meer aan.

Dit schrijft de Guardian na een onderzoek van de Universiteit van Liverpool en de Florida State University College of Medicine. Voor de studie werden 3500 Australische kinderen onderzocht van 4 en 5 jaar oud, totdat zij 13 jaar waren.

Dikker dan andere kinderen

De onderzoekers kwamen erachter dat juist de kinderen die door hun ouders gewezen werden op hun overgewicht, steeds dikker werden dan andere kinderen. Of het kind nou echt overgewicht had of niet, dat maakte niet uit.

Toename van gewicht

“Veel mensen denken dat het goed is om een kind te wijzen op zijn overgewicht”, vertellen de onderzoekers. “Wij zien echter juist dat het benoemen van overgewicht, verband houdt met een toename van het gewicht tijdens de hele kindertijd.”

Gedemotiveerd

Waarom kinderen juist dikker worden als zij hierop worden gewezen, is nog onduidelijk voor de onderzoekers. Een verklaring is de stigmatisering van mensen met overgewicht. Wanneer je je kind wijst op overgewicht, wordt je kind juist minder gemotiveerd om een gezond gewicht te krijgen of te behouden.

Bron: NU.nl

Reageer op artikel:
Kind met overgewicht? Zeg het niet!
Sluiten