Redactie
Redactie Social media 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Kind met smartphone in bed? Niet doen!

Steeds meer jongeren liggen de halve nacht wakker doordat ze het in bed nog veel te druk hebben met hun telefoon. En dát kan weer leiden tot klachten zoals slaapstoornissen, concentratieproblemen en hoofdpijn.

Inmiddels hebben twintig procent van de jongeren last van lichamelijke klachten door het overmatig én langdurig gebruik van social media. En dat aantal zal alleen maar blijven toenemen, volgens Hans Vles, kinderneuroloog en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht.

Slaapproblemen

Niet alleen Vles, maar ook kinderarts en slaapdeskundige Nele Vandenbussche ziet dat het aantal kinderen met slaapproblemen door overmatig gebruik van social media groeit. “Ik zie jaarlijks 250 nieuwe patiënten met slaapstoornissen”, vertelt ze aan het AD. “Daarvan heeft dertig tot veertig procent een relatie met beeldschermgebruik.”

Gezonde puberhersenen

Ook de Hersenstichting beaamt de woorden van Vles en Vandenbussche. “We zien nu geheugen- en concentratieproblemen die op lange termijn kunnen leiden tot angst, depressies, overmatig alcoholgebruik en ongeremd gedrag”, vertelt dr. Laura Rigter, neurowetenschapper en projectleider ‘gezonde hersenen’. “Onze missie is puberhersenen gezond laten groeien. Daarom zeggen wij: een uur voor het slapen alle schermen uit.”

Verslaafd

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat zeventien procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar zichzelf verslaafd noemt aan social media. Gemiddeld besteden kinderen één tot drie uur per dag aan socal media. Maar er zijn ook jongeren, veertien procent meisjes en zes procent jongeren, die aangeven meer dan vijf uur per dag internetten.

En dat dit gevolgen heeft, merken de jongeren zelf ook: 47 procent zegt dat social media een negatieve invloed heeft. Dit kunnen ze merken aan slecht slapen, een minder goede concentratie en slechter presteren op school.

Bron: AD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Kind met smartphone in bed? Niet doen!
Sluiten