Kind piekert en heeft dwanggedachten

antwoord

Goed dat je informeert hoe je je zoon kan helpen. Als een kind zo vastloopt met zijn gedachten en gevoel, moet hij geholpen worden en dat lukt je lang niet altijd als ouder zelf. 
Gezien het verhaal van twee jaar geleden krijg ik de indruk dat je zoon in periodes last heeft van dwanggedachten en dwanghandelingen (handen wassen, steeds dezelfde vraag moeten stellen, enz). 
Deze handelingen worden uitgevoerd om minder angstig en onrustig te worden. Hij is hier kennelijk gevoelig voor. Een angstige gebeurtenis, zoals destijds met zijn broer, kan dan tot uiting komen. 
De vraag is wat er dit keer meespeelt. Is er weer iets heftigs gebeurd of heeft hij iets op tv gezien? Is zijn onzekerheid ergens door getriggered? Misschien heeft hij zelf een idee. 

Hoe dan ook lijkt het me heel goed – zeker als hij zich zo rot voelt dat hij over het onderwerp zelfmoord praat – om via de huisarts hulp voor hem te zoeken. Zodat hij kan leren omgaan met deze gevoelens en uitzoeken waar ze vandaan komen. Vaak is gedragstherapie een goed middel. De huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste adressen bij jullie in de buurt. 
Hopelijk komt hij dan snel beter in zijn vel te zitten. 

In de tussentijd is het goed om vooral in contact met hem te blijven zodat je volgt hoe hij zich voelt en wat hem bezighoudt. Ook ben ik heel benieuwd hoe ze hem op school ervaren. Vraag eens na hoe hij daar overkomt en of zij hetzelfde zien als jij. Functioneert hij daar nog prima en komt hij niet somber over, dan is dat in ieder geval een goed teken. Bovendien kunnen ze hem dan daar ook een beetje in de gaten houden.

Reageer op artikel:
Kind piekert en heeft dwanggedachten
Sluiten