Famme.nl
Famme.nl Gezondheid 9 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom een paaseitje net zo gevaarlijk is voor je kind als een knakworstje

Een kind dat aan het stikken is in eten, de rillingen lopen waarschijnlijk over je rug als je er alleen al aan denkt. Toch komt het helaas voor, en het gevaar schuilt vaak juist in ogenschijnlijk onschuldige dingen. Wij vertellen je daarom waar je op moet letten en welk voedsel het grootste verstikkingsgevaar vormt voor je kind.

In 2020 meldden tussen de 700 tot 1.800 mensen zich op de Spoedeisende Hulp vanwege ernstige verslikkingen en verstikkingen door voedsel en drank, meldt RTL Nieuws. Verslikking en verstikking kwam voor in alle leeftijdsgroepen, maar het vaakst bij kinderen onder de 4. Zij vormden 11 procent van de gevallen.

Verslikking en verstikking

Koen Joosten, kinderarts-intensivist in het ErasmusMC in Rotterdam vertelt aan het AD dat het gelukkig maar zelden slecht afloopt als kinderen zich in eten verslikken. “In de dertig jaar op de kinder-intensive care is het aantal verstikkingsgevallen op een hand te tellen”, vertelt de hoogleraar kindergeneeskunde. “Twee keer ging het daarbij om druiven.” Verslikkingsgevallen komen vaker voor, die gevallen ziet de KNO arts maandelijks. Bij een verslikking heeft het kind wel iets in de luchtpijp waardoor hij benauwd is, maar kan dit op tijd worden verwijderd.

Eten waar je kind in kan stikken

Dus hoewel je misschien zou denken dat kinderen vaak stikken in kleine onderdelen van speelgoed, of een rondslingerende knikker. Vormen juist sommige etenswaren een groot risico. Zo blijkt uit onderzoek dat hotdogs, pinda’s, wortelen, kip, snoep, vlees, popcorn, vis met graatjes, zonnebloempitten en appels de tien voedingsmiddelen zijn die het grootste verstikkingsgevaar opleveren voor jonge kinderen.

Knakworstjes, druiven en cherrytomaatjes zijn ook berucht om hun verstikkingsgevaar. Experts adviseren dan ook om dit soort etenswaren altijd in de lengte doormidden te snijden. Minimaal. Liever snijd je ze daarna ook nog een keer in de breedte doormidden. Zo verklein je de kans op verstikking en verslikking bij je kind.

Stikken in een paaseitje

Met de paasdagen voor de deur is er nóg een belangrijk etenswaar dat we aan de lijst met “gevaarlijke voedingsmiddelen” kunnen toevoegen. Paaseitjes brengen namelijk ook een risico op verstikking met zich mee. Zo vertelt deze vrouw aan de Telegraafhoe een paaseitje haar, toen ze elf jaar was, bijna fataal werd.

Daarom geldt dus ook voor paaseitjes het advies: snij ze (minimaal) in de lengte doormidden. We weten, het is even een klusje, maar doe het toch maar.

12x voeding waar peuters in kunnen stikken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.