Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Kind wordt 18: dit verandert er financieel

Het moment is er sneller dan je denkt: je kind wordt 18. Vanaf die achttiende verjaardag verandert er een hoop, maar er blijven ook dingen hetzelfde. Met deze financiële punten moet je rekening houden als je kind 18 wordt. 
 
Zelf verantwoordelijk voor schulden en leningen 
Vanaf het moment dat je kind 18 wordt, kan hij of zij zelf leningen afsluiten. Daarnaast heeft een kind niet meer de toestemming van de ouders nodig om een abonnement af te sluiten. Als ouder kun je deze aankopen ook niet meer terugdraaien. Je kind is vanaf nu zelf verantwoordelijk voor betalingsachterstanden, schulden en afgesloten contracten. Leg deze verantwoordelijkheid en de gevolgen goed uit aan je zoon of dochter.

Onderhoudsplichtig tot 21 jaar
Er verandert veel en je kind krijgt meer verantwoordelijkheden. Maar als ouders blijf je nog wel onderhoudsplichtig voor je kind totdat hij of zij 21 jaar is. Dit houdt in dat je nog steeds verantwoordelijk bent voor onderdak, medische hulp, voeding, kleding en scholing voor je kind. 

Kindgebonden budget en kinderbijslag worden stopgezet
Heb je recht op deze tegemoetkomingen? Dan geldt dat deze vanaf het momennt dat je kind 18 wordt, worden stopgezet. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je inkomen; deze wordt lager.  Als je kind halverwege een kwartaal 18 wordt, ontvang je over de rest van dat kwartaal nog kinderbijslag. 
 
Kinderalimentatie
Ook kinderalimentatie stopt niet automatisch als een kind 18 jaar wordt. Dit stopt pas als je kind 21 is. De alimentatie kan wel eerder stopgezet worden als je kind al eerder financieel onafhankelijk is. Dit geldt als een kind een baan heeft waarmee hij of zij minimaal het minimumjeugdloon verdient. Is jouw kind 18 en nog niet financieel onafhankelijk? Dan kan hij of zij zelf de kinderalimentatie ontvangen. 

LEES OOK: Van geboorte tot studie: dit kost de opvoeding van een kind

Premieplichtig voor de zorgverzekering
In Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Vanaf 18 jaar is je kind zelf verantwoordelijk voor het betalen van de premie. Tel hier ook de kosten van het verplichte eigen risico bij op. Daarnaast kan je kind zelf een eigen zorgverzekering en aanvullende verzekering afsluiten. Je kind kan zelf ook de zorgtoeslag aanvragen. Hiervoor wordt niet gekeken naar het inkomen van de ouders. 

Aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering
Totdat je kind 27 wordt, geldt dat ‘ie meeverzekerd blijft bij jouw aansprakelijkheidsverzekering. Gaat je kind op kamers? Dan is het handig om voor hem of haar een aparte inboedelverzekering af te sluiten. 

Kind wordt 18: studiefinanciering
Voor het mbo heeft een kind recht op studiefinanciering vanaf het moment dat hij of zij 18 jaar is. Voor het hbo of wo krijgen minderjarigen vanaf het studiejaar 2017-2018 ook direct studiefinanciering. 

Tegemoetkoming scholieren
Is je zoon of dochter vóór 1 juli 18 geworden en zit hij of zij in het laatste jaar van een voltijdopleiding in het voortgezet onderwijs? Dan heeft je kind vanaf 1 juli recht op de tegemoetkoming scholieren. 

Bron: Nibud, Rijksoverheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Kind wordt 18: dit verandert er financieel
Sluiten