Redactie
Redactie Buitenspelen 19 jun 2018

50 tips voor meer natuur

Buitenspelen zou veel meer gestimuleerd moeten worden door ouders. Kinderen hebben tegenwoordig drie keer meer kans om in het ziekenhuis te belanden door een val uit bed, dan door een val uit een boom. Oftewel; er wordt nog veel te weinig buiten gespeeld zegt de Engelse expert Reynolds.

Kinderen zitten tegenwoordig uren achter de televisie, computer of tablet en zien het huis meer van de binnen- dan buitenkant. Daar komt bij dat een derde van de jonge kinderen overgewicht heeft doordat ze niet genoeg buiten spelen. Dat moet anders, zegt Dame Fiona Reynolds, die zich inzet voor meer natuurbeleving bij kinderen.

Minder ruimte dan kippen

Volgens Reynolds is het een feit dat kinderen tegenwoordig veel minder ruimte hebben dan vroeger om rond te rennen en buiten te spelen en zo avonturen te beleven. “Tweederde van de Britse kinderen heeft minder ruimte om rond te rennen dan vrije uitloopkippen,” volgens Reyolds. Hier moeten we ons als ouders bewust van zijn en mee om leren gaan, stelt ze. “We hebben armoede en onderdrukking bestreden in onze Westerse samenleving, maar onze kinderen komen veel te weinig in aanraking met de natuur. Is dat de samenleving die we voor onze kinderen willen?”

50 leuke dingen

Om ouders te stimuleren werkte Reynolds eerder mee aan de campagne: '50 dingen om te doen voordat je 11 en driekwart bent.' Een lijst met 50 tips voor ouders om hun kind in aanraking te laten komen met de natuur. Dit soort initiatieven zijn nog steeds hard nodig volgens haar: “Er is 90% minder ruimte voor kinderen om buiten te spelen, vergeleken met vroeger.” Niet voor niets dat kinderen drie keer zoveel kans hebben om gewond te raken door een val uit bed, in plaats van door het vallen uit een boom.

Sámen avonturen verzinnen

Er is zoveel te doen buiten, dat het vast niet moeilijk zal zijn om 50 dingen te verzinnen die leuk zijn voor je kind om buiten te doen. Ga samen met je kind aan tafel zitten (óf buiten in de tuin!), bedenk samen leuke ideeën en schrijf ze op. Kinderen zijn ontzettend creatief als het om spelen gaat. Voor meer ideeën kun je ook de lijst van de oorspronkelijke campagne bekijken.

Voordelen en tips

Benieuwd waarom buitenspelen nou precies zo goed voor kinderen is? Dit zijn de voordelen zijn van regelmatig buitenspelen voor je kind.

Bron: Daily Mail

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
50 tips voor meer natuur
Sluiten