Redactie
Redactie Voeding en eten 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Kinderen eten te weinig ‘goede vetten’

Natuurlijk is het goed dat kinderen niet te vet eten, maar het lijkt erop dat we zijn doorgeslagen. Onderzoek aan de Universiteit van Brussel heeft aangetoond dat veel kinderen tegenwoordig te weinig essentiële vetten binnenkrijgen uit vrees voor overgewicht. Zonde, want juist deze vetten zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen.

Eiwitten en suikers

Uit het onderzoek blijkt dat de calorie-inname uit vetten bij peuters en kleuters (12 tot 36 maanden) in België onder de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 35 à 40 procent ligt. Terwijl het overgewicht waar veel kinderen tegenwoordig mee worstelen, niet aan de opname van vet ligt, maar eerder aan een teveel aan eiwitten en suikers in voeding.

Nederland

Ook in Nederland ligt de gemiddelde consumptie van vetten voor de meeste kinderen (ruim 90%) onder de aanbevolen hoeveelheid. De meeste kinderen eten juist te veel verzadigde vetten en zout. De belangrijkste bonnen voor zout zijn: brood (27%), vleesproducten (17%) en kaas (8%). (Bron: volksgezondheidenzorg.info)

Vetbronnen

Ouders zouden volgens de onderzoekers beter moeten kijken naar de kwaliteit van de vetten die kinderen binnenkrijgen. De belangrijkste vetbron voor baby’s en peuters is melk. De tweede bron zijn bak- of smeervetten en dan komen koeken, zoetigheden en vlees. Naarmate kinderen ouder worden veranderd dit en komt het meeste vet uit koeken en zoetigheden, gevolgd door vlees en pas daarna door smeer- en bereidingsvetten. Dit zou anders moeten.

Goede vetten

Zolang ouders erop letten dat het om voeding met de juiste vetten gaat, is vet eten dus goed voor kinderen. Vetzuren als omega 6 en omega 3 zijn zelfs onmisbaar voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken en we moeten deze daarom uit onze voeding halen. Bijvoorbeeld uit plantaardige oliën als koolzaad-, soja-, tarwekiem-, zonnebloem-of notenolie of vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring of paling).

Bron: hnl.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Kinderen eten te weinig ‘goede vetten’
Sluiten