Kinderen knuffelen en kusjes geven? Dwing ze niet

Op verjaardagen en familiebezoeken is het vaak heel normaal: kinderen geven kusjes en knuffels aan opa’s, oma’s, ooms en tantes. Maar, adviseren experts, dwing je kind niet om familieleden te kussen of knuffelen. Geef hen zélf de keuze.

A Mighty Girl, een website voor ouders met dochters, deelde op hun Facebookpagina een afbeelding van Safe Kids, Thriving Families, een organisatie voor kindermishandeling. De foto laat de onverwachte betekenis zien achter de traditionele manier waarop familieleden worden begroet.

'Dwing me niet'

“Ik ben 5. Mijn lichaam is mijn lichaam”, staat er bij de afbeelding van een meisje te lezen. “Dwing me niet om te kussen of knuffelen. Ik leer nog over het geven van toestemming en instemming, en dat zal mij helpen om mij de rest van mijn leven veilig te houden.”

'Haar lichaam is haar lichaam'

Bij de foto staat ook een deel van een artikel van journalist Katia Hetter te lezen, die zich aansluit bij de boodschap van de afbeelding. In het artikel voor CNN geeft zij ouders tips hoe zij hun kinderen kunnen leren dat ze een aanraking – van wie dan ook – niet hoeven te accepteren uit gevoel van verplichting, beleefdheid of angst. De journalist legt uit hoe ze dit bij haar eigen dochter toepast: “Ik zou het fijn vinden als je oma een knuffel geeft, maar ik zal je niet dwingen om dit te doen”, schrijft Katia.

“Ze hoeft niemand te kussen of knuffelen, omdat ik het zeg, zélfs niet omdat ik het zeg”, schrijft ze verder. “Ik zal de grenzen van mijn eigen kind niet overschrijden, als zij ervoor kiest – door haar eigen instinct – om iemand niet te knuffelen of te kussen. Haar lichaam is haar lichaam, niet de mijne.”

Zet de gevoelens van een kind niet aan de kant

In datzelfde stuk voor CNN zijn de woorden te lezen van Irene van der Zande, medeoprichter en directeur van Kidpower Teenpower Fullpower International, en non-profitorganisatie in persoonlijke veiligheid en preventie van geweld. “Wanneer we kinderen dwingen tot ongewenste affectie om de gevoelens van een familielid of vrienden niet te kwetsen, leren we hen dat hun lichaam niet echt van henzelf is. Juist omdat ze hun eigen gevoelens aan de kant moeten zetten, gevoelens die aangeven wat goed voelt. En juist dit kan leiden tot seksueel misbruik, tienermeisjes sneller seksuele handelingen toelaten zodat ‘Hij me aardig zal vinden’ en kinderen pesten toestaan, omdat iedereen ‘het leuk vindt’.”

De hand schudden

Katia vertelt dat ze haar dochter leert om mensen met respect te behandelen. “Ze is beleefd als ze mensen groet, of ze hen nou kent of niet. Wanneer er familieleden zijn, geef ik haar de optie om te knuffelen of een high-five te geven. En sinds ze heeft gezien dat volwassenen elkaar de hand schudden, doet ze dat ook weleens.”

Echte liefde

“En terwijl ik hoop dat ik mijn kind leer hoe ze voor zichzelf kan zorgen en opkomen in de toekomst, zitten er nu al voordelen aan het toestaan om haar zelf te laten bepalen hoe ze affectie toont en wanneer. Wanneer mijn kind met mijn moeder op de bank zit te knuffelen en ondertussen vertelt over haar favoriete boeken en andere dingen, licht mijn moeders gezicht op. Ze weet dat de liefde van mijn dochter echt is.”

Bron: Scary Mommy / CNN

Reageer op artikel:
Kinderen knuffelen en kusjes geven? Dwing ze niet
Sluiten