Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Gedrag 15 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Kinderen kunnen al op jongere leeftijd een angststoornis ontwikkelen (en zo herken je dat)

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: mentale ziektes zijn minstens even erg als fysieke. Een angststoornis is dan ook geen pretje (understatement van de eeuw). Hoewel sommige mensen er pas tijdens de puberteit of nog later last van krijgen, kunnen angstgevoelens ook al jong ontstaan. Zelfs bij peuters kan bepaald gedrag al wijzen op een de mogelijke ontwikkeling van een angststoornis later, zeggen wetenschappers.

Symptomen van een angststoornis kunnen zich op veel verschillende manieren uiten. Denk aan niet naar school willen gaan, of heel sterk vasthouden aan bepaalde rituelen. Door dit soort uitingen van angst, leren peuters zichzelf bepaalde destructieve mechanismes aan. Dat kan heel schadelijk zijn op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk om als ouder(s) scherp te zijn op het gedrag van jonge kinderen.

Volgens kind- en familietherapeut Clair Mellenthin uit angst zich vaak in een emotioneel of gedragsgerelateerd symptoom tijdens de jeugd. Typische symptomen zijn bijvoorbeeld: enorm veel huilen, niet alleen willen worden gelaten, overdreven waakzaam zijn, slechte eetlust en nachtmerries. Het kan dus best lastig zijn om te ondervinden op wat voor manier angst zich uit bij jonge kinderen, maar dit zijn een paar dingen waar je op kunt letten.

Strikte gewoonten

Een angststoornis kan zich uiten in enorm vasthouden aan bepaalde patronen, zegt kindertherapeut Natasha Daniels in haar boek ‘How to Parent Your Anxious Toddler’. Ze noemt dingen als per se op een bepaalde manier ingestopt worden, alleen maar uit één beker drinken en de wil om bepaalde mensen op bepaalde plekken te laten staan. Alle kinderen hebben baat bij routine en structuur, maar angstige peuters zullen exploderen als het niet precies gaat hoe zij dat willen.

Seperatieangst

Een andere uiting van angstige gevoelens is seperatieangst. Angstige kinderen willen graag hun ouders kunnen zien, en raken in paniek als ze even uit beeld zijn. Ze zullen je overal volgen en voelen zich slecht als je weg moet gaan zonder hem of haar, zegt Janine Halloran in haar boek ‘Coping Skills for Kids Workbook’. Het is natuurlijk niet gek als een peuter even verdrietig is als zijn of haar ouders weggaan, maar wanneer dit enorme stresssituaties oplevert kan er meer aan de hand zijn.

Intense driftbuien

Een jengelig kind hebben als hij of zij heel moe is, is niets geks. Driftbuien zijn dan ook heel normaal voor peuters. Maar buien die langer dan 45 minuten duren en regelmatig voorkomen, kunnen een indicator zijn voor angst, aldus het boek ‘No More Mean Girls: The Secret to Raising Strong, Confident and Compassionate Girls’. Er is sprake van intense driftbuien als moeheid, honger of overprikkeling niet de oorzaak zijn.

Een angststoornis, of symptomen hiervan, kan zich dus op heel onverwachte manieren uiten. Natuurlijk is één driftbui nog geen reden tot zorgen, maar als zulk gedrag veel invloed heeft op je kind, is het niet gek om hier eens hulp voor te zoeken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.